COMARCA

A Albanyà s’instal·larà una llamborda stolpersteine


El Memorial Democràtic instal·larà 95 llambordes stolpersteine arreu de Catalunya durant el 2023. A l’Alt Empordà s’hi instal·larà una a Albanyà. Amb la nova remesa, Catalunya sumarà un total de 518 stolpersteine, instal·lades en 79 municipis. Cada llamborda és única i es fa artesanalment, com a mostra de respecte i d’humanitat, per contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

Vídeo relacionat

Miquel Serra Trulls serà el candidat d’Alternativa x Tothom a Palau saverdera


Miquel Serra Trulls Palauenc de naixement, ha participat i col•laborat activament, de manera altruista i voluntària en activitats culturals i associatives des que era molt jove. El 2015 va ser candidat a l'Ajuntament, i fruit d'un pacte de govern, va exercir en diverses regidories del 2015 al 2019. El 2019 va tornar a repetir a l’ajuntament però en aquesta ocasió es va quedar a l’oposició, ara i a petició de l’executiva tornarà a repetir com a candidat a les municipals del pròxim mes de maig encapçalant la llista d'Alternativa x Tothom de Palau-saverdera. Serra valora molt positivament el haver governat i haver estat a l’oposició, ja que això dona experiència. Serra creu que Palau s’ha de dinamitzar i evitar en converteixi en un poble dormitori. Miquel Serra aspira a guanyar les pròximes eleccions i dedicar tot el seu esforç a millorar la vida del palauencs L’objectiu principal amb el que Alternativa per Tothom es presenten a les eleccions es dedicar tots els esforços a la millora del poble. Perquè Palau es mereix el millor.

Vídeo relacionat

Temps de Quaresma, temps de ‘brunyols de l’Empordà’


La Quaresma ha tornat a portar a les pastisseries d’arreu de l’Empordà un dels dolços més típics i coneguts d’aquestes terres: el bunyol. A l’Alt i al Baix Empordà el brunyol, com se’l coneix per aquestes contrades, no pot faltar durant aquestes dies com a postra, com a acompanyant d’un bon cafè o d’un té i fins i tot per berenar o esmorzar

Vídeo relacionat

Aitor Giró Barberia, la tercera barberia més influent d’Espanya


Més de 300 barberies de tot Espanya competien per convertir-se en la barberia més influent d’Espanya. La Barberia d’Aitor Giró, situada a Bàscara, s’ha posicionat com la tercera barberia més influent al rànquing de la revista ‘Soy Barbudo’. Tota una fita que l’assoleix just quan celebra el segon aniversari de la seva barberia.

Vídeo relacionat

Es presenta el nou arxiu digital del Festival Castell de Peralada


Arran de la seva publicació en el facebook, ara fa dos dies, respecte a uns comentaris fets en el programa “QHP Comarca” on utilitza un llenguatge i uns termes que aquesta direcció d’EMPORDA TV considera ofensius i amb connotacions sexistes, adreçats a la nostra col·laboradora i conductora del programa Sra. ETNA ESTREMS, li preguem una urgent rectificació i disculpes públiques. EMPORDA TV no vol entrar en el fons del contingut de la seva publicació, ni malmetre el seu dret de critica i comentari, però no pot permetre les formes i el llenguatge de menyspreu i vexació que Vostè ha utilitzat en l’esmentada publicació, adreçada a la nostra col·laborada Sra. ETNA ESTREMS; malgrat tot, no podem estar d’esmentar que -en la nostra opinió- ha tret de context els comentaris fets en la darrera edició del “QHP Comarca” En el supòsit de no fer-se pública la rectificació demanada, lamentem comunicar-li donem per acabada la seva col·laboració en els programes d’EMPORDÀ TV. Lamentaríem molt el trencament d’aquesta col·laboració, després dels anys que portem junts, per tant confiem -sincerament- en una rectificació per part seva.

Vídeo relacionat

El Vívid torna a l’abril en la seva desena edició


El Vívid celebra a l’abril la seva desena edició. El festival de l’enoturisme a la Costa Brava, impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, oferirà aquest abril una seixantena de propostes originals, com un tast dalt d’un globus aerostàtic, un speed dating entre vinyes o sopars a deu mans amb la Cuina de l’Empordanet. Un certamen que pretén augmentar l’assistència del públic més jove, i programa activitats adreçades principalment a aquest col·lectiu, com un brunch al nou celler Perelada o un wine sunset a la Finca Furot del celler Oliveda.

Vídeo relacionat

Divendres comença la tercera edició del Conill en Ruta


El Conill en Ruta es consolida com activitat prèvia a la Fira del Conill, que celebra cada any el primer cap de setmana d’abril. Una proposta gastronòmica en la qual participen 10 restaurants de la comarca que proposen un plat de conill dins del seu menú o carta, acompanyat de vi de la DO Empordà. Aquesta iniciativa va néixer de la necessitat de poder continuar promocionant la carn de conill malgrat la pandèmia, i l’any 2021 va començar aquesta proposta que implicava els diferents restaurants de Vilafant i del voltant. Una proposta que l’any passat amb la celebració dels 25 anys de la Fira del Conill es va mantenir i que aquest any es consolida amb la tercera edició. L’Ajuntament de Vilafant proporciona als restaurants participants els conills perquè els cuiners i les cuineres puguin crear els seus plats. Enguany hi haurà deu propostes diferents on hi participen el restaurant la Tartana i el restaurant la Cantina de Vilafant, el restaurant Els Caçadors de Maçanet de Cabrenys, l’Hostal de l’Aigua de Sant Llorenç de la Muga, el restaurant Mas Ullastre de Sant Climent Sescebes, a Figueres, el Restaurant Can Jeroni, el Restaurant Bocam i el restaurant Brasic. A Garriguella, el restaurant la Vinya i des de l’Escala el restaurant la Gruta. Un Conill en Ruta que anirà maridat amb els vins de la DO Empordà, que cada restaurant recomanarà els seus clients segons la seva proposta gastronòmica de conill.

Vídeo relacionat

La candidata silvia Barris a l'alcaldia de Llançà i companys de partit visiten el Parlament de Catalunya per reiterar la petició de cessió gratuïta de la Casa Marly


Divendres Passat La candidata a l'alcaldia de Llançà, Silva Barris, juntament amb alguns companys del seu partit, van visitar el Parlament de Catalunya per reiterar la petició de cessió gratuïta de la Casa Marly. Reiterar la petició de cessió gratuïta d'aquest edifici emblemàtic és un compromís vers la bona gestió de recursos públics per tal que s'apliqui l'article 22 del Decret legislatiu l /2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de patrimoni dé la Generalitat de Catalunya, on s'estableix que el Departament competent en matèria de patrimoni , pot cedir gratuïtament el domini de béns immobles patrimonials de la Generalitat a favor d'altres administraci- . . ons o institucions públiques o entitats privades sense ànim de lucre que hagin d'utilitzar-los per a finalitats d'utilitat pública o d'interès social.

Vídeo relacionat

Figueres ja treballa en la redacció del pla d’emergència per sequera


Tot i que Figueres encara no ha presentat el seu pla d’emergència per sequera que va requerir la Generalitat a tots els municipis majors de 20.000 habitants, asseguren que estan treballant en la seva redacció i que el faran arribar el més aviat possible. Tot i això, des del govern figuerenc, també diuen que fa temps que la ciutat realitza tasques per minimitzar al màxim el consum d’aigua.

Vídeo relacionat

Les reserves d’aigua continuen baixant


Continuen baixant les reserves d’aigua dels embassaments de tot Catalunya. El pantà de Darnius – Boadella es troba al 30,6% de la seva capacitat. Feia 15 anys que no estava tan baix. Fins i tot, aquesta falta d’aigua, ha deixat al descobert la foneria de Sant Sebastià de la Muga, la primera foneria que hi va haver a Catalunya i la capella de Sant Sebastià.

Vídeo relacionat

issabte s’estrena la pel·lícula ‘Esperando a Dalí’


Aquest dissabte, en el marc del Festival de Màlaga, s’estrena la pel·lícula ‘Esperando a Daí que va ser rodada a Cadaqués. Un film que mostra la vida al municipi altempordanès als anys 70. Està dirigida per David Pujol i protagonitzada per José García, Pol López, Iván Messeguer, Clara Ponsot, Nicolas Cazalè i Paco Tous.

Vídeo relacionat

Els Mossos d’Esquadra investiguen la mort violenta d’un home a Cantallops


Els Mossos d'Esquadra estan investigant la mort violenta d'un home a Cantallops. Segons ha pogut saber Empordà Televisió, l’home de 36 anys d’edat era estranger i no estava empadronat a la població altempordanesa. L’habitatge on han succeïts els fets és una casa on fa anys s’hi realitzaven subhastes.

Vídeo relacionat

El Rodajoc es celebra per primer cop a Sant Miquel de Fluvià


El professors de gimnàstica de les escoles de Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere, Peralada ,Castelló d’Empúries, i l’Armentera, han fet possible que aquest any el rodajoc es celebres a Sant Miquel de Fluvia i no ha Castelló d’Empúries com es venia fent habitualment, a partir d’ara aquesta trobada de nenes de 4 de primaria serà itinerant i cada any es celebrarà a un municipi diferent. Ahir varen ser més 200 els alumnes d’aquest municipis que es varen trobar a Sant Miquel de Fluvià, per participar en el projecte Rodajoc que pretén la recuperació de diferents jocs com a font d’intercanvi cultural a l'Alt Empordà. Intenta que la pluralitat ens enriqueixi, que les diferències no ens separin sinó que ens apropin a través del joc que és una eina que ens ajuda a aconseguir els nostre objectiu de comprendre i respectar les diferents cultures en les que es troba immersa la societat. La filosofia del Rodajoc també es basa en utilitzar els espais públics de la ciutat com a lloc de trobada, de joc, d’esbarjo... dels nens i nenes. Aquests espais cada vegada són més prohibitius en el seu ús per part de la mainada. L’activitat vol fomentar la seva utilització però sempre des d’una actitud de respecte. Per aquest motiu aquesta jornada es va centrar tot al voltant de l’església de Sant Miquel de Fluvià

Vídeo relacionat

1M€ pel darrer pagament dels ajuts de la PAC 2022


El Departament d’Acció Climàtica abona 1 M€ pel darrer pagament dels ajuts directes dissociats de la PAC 2022 a 135 agricultors i ramaders. En concret, es tracta d’un import total de 991.423€ pels ajuts de pagament bàsic, pagament del greening, complement de joves, i els ajuts del règim de petits agricultors de l’any 2022

Vídeo relacionat

ERC L’ESCALA IMPULSARÀ EL CASAL DE LES DONES, LA PRÒXIMA LEGISLATURA


Aquest matí, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, la candidata republicana a l'alcaldia Etna Estrems, ha anunciat la seva proposta estrella en matèria de dona i igualtat per a la legislatura 2023-2027: la creació del Casal de les Dones.


En una roda de premsa celebrada aquest mateix matí, coincidint amb la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la candidata republicana a l'alcaldia Etna Estrems, juntament amb algunes companyes del seu equip, han fet pública la seva proposta més important en matèria de política feminista: la creació del Casal de les Dones. Dins del programa de dona i igualtat que presenta ERC L'Escala aquesta és la proposta més innovadora i ambiciosa. Es tracta de crear un espai per fomentar la participació activa de les dones i de les persones del col•lectiu LGBTIQ+ i els seus sabers en tots els àmbits del poble per tal de treballar per erradicar les diferències i greuges que existeixen encara avui en dia. El Casal de les Dones serà un espai d'integració i sororitat, on trobar punts de cooperació entre dones de diferents edats, cultures i costums. Un lloc on tothom es senti còmode i on crear vincles i evidentment des d'on articular polítiques d'igualtat, de respecte i de no-violència per a tothom. La idea neix amb la intenció de fomentar la participació activa tota de la ciutadania en la prevenció de les violències masclistes i LGBTIQ+ fòbiques, introduint la visió de gènere en tots els àmbits i treballant de forma conjunta amb tots els departaments de l'Ajuntament i entitats del municipi, així com en l'àmbit educatiu, sanitari o de seguretat. Des del Casal es programaran actes oberts al públic en general, que tinguin relació amb l'equitat i l'impuls de figures femenines de tots els sectors. Crear referents i reconèixer pioneres serà una de les prioritats. Aquest espai ha d'anar necessàriament lligat a un lloc físic on les dones puguin dur a terme les activitats programades, reunir-se, donar suport... Les republicanes proposen incloure'l en el projecte de reforma integral que s'està fent a la Casa del Mar; un edifici amb un passat lligat a les cures i que es preveu reformar com a hotel d'entitats. "És important trobar aquest espai, però també ho és que no sigui un lloc aïllat amb aquest únic fi. Hem d'aconseguir que el Casal de les Dones sigui també un lloc on donar servei a les dones en situació de vulnerabilitat i, tenir-lo en un lloc on ningú pugui saber perquè hi vas, és un valor afegit", deia la candidata a alcaldessa Etna Estrems. "Haver d'anar directament a un espai d'ajuda pot ser un fre per a moltes dones. Si integrem l'espai en un edifici d'entitats, ningú podrà saber perquè hi anem i això facilitarà l'accés a l'ajuda sense que ningú hagi de patir", explicava la portaveu republicana. Tot i que proposen l'espai de la Casa del Mar també pensen que seria crucial prendre aquesta decisió de forma conjunta amb les usuàries del servei i la resta de formacions polítiques, per la qual cosa no es tanquen a cap proposta en aquest sentit. A més, Estrems, s'ha ratificat en el seu compromís amb les propostes presentades el 2019, la més destacada la creació d'una regidoria de dona i igualtat. "Durant aquests quatre anys l'immobilisme del partit socialista ha estat total en matèria d'igualtat. No s'ha treballat en cap política real per fomentar la igualtat de gènere, ni en la visiblitatzació de referents, ni el reconeixement de dones pioneres... res", explicava Estrems. "Això ho podem canviar a partir del mes de maig i em comprometo a fer-ho des de l'endemà de les eleccions municipals", concloïa Etna Estrems. .

L’exalcalde Narcís Deusedas Denuncia incompliment del POUM a Palau-saverdera


Narcís Deusedas manifesta que el POUM ordena la construcció d’una rotonda, tal com, es preveia en l’estudi de mobilitat i en la memòria d’ordenació del POUM. L’exalcalde afirma que aquesta solució es va consensuar entre la Generalitat i l’Ajuntament, i que l’Ajuntament ja va iniciar la tramitació l’any 2013 al projecte constructiu de la rotonda d’accés a Mas Isaac, informat favorablement pel Departament de Carreteres de la Generalitat i posteriorment aprovat pel ple de l’Ajuntament en la sessió de data 7 de novembre del 2014. Deusedas esta estudiant la possibilitat d’iniciar accions judicials contra l’ajuntament, i convida a l’alcaldessa a fer un debat públic per presentar proves. Posats en contacte amb l’alcaldessa de palau, aquesta s’ha negat a fer cap mena de declaració i ens ha fet arribar una nota on sosté que no incompleix el POUM i diu que la creació de la rotonda, que reclama l’exalcalde, va lligada al desenvolupament del Pitch &

Vídeo relacionat

Miquel Serra Trulls serà el candidat de la formació municipalista Alternativa x Tothom (AxTothom) a les properes eleccions municipals a Palau-saverdera.


El passat dia 30 de gener, l'Assemblea General d'Alternativa x Tothom de Palau-saverdera va escollir per unanimitat i a proposta de l'executiva, al Sr. Miquel Serra Trulls com el candidat a les pròximes eleccions municipals 2023 a Palau-saverdera. Palauenc de naixement, ha participat i col•laborat activament, de manera altruista i voluntària en activitats culturals i associatives des que era molt jove: festes majors, activitats esportives, activitats culturals i de lleure… El 2015 va ser candidat a l'Ajuntament, i fruit d'un pacte de govern, va exercir en diverses regidories del 2015 al 2019. Està totalment compromès amb Palau-saverdera amb una vocació estrictament municipalista per impulsar la transformació que necessita Palau-saverdera, ja que el poble de Palau sempre ha estat per ell una gran prioritat. Actualment, és regidor i portaveu d'Alternativa x Tothom a l'Ajuntament de Palau-saverdera. Alternativa x Tothom és un partit municipalista que va néixer el 2015 com un grup d’electors que es va presentar a les eleccions municipals. Està format per persones amb diferents ideologies i amb la finalitat de millorar les polítiques municipals a Palau-saverdera. És un partit de poble, independent i sense cap lligam amb els partits tradicionals. “Estic molt orgullós de ser de Palau-saverdera, conec molt bé cada racó del poble, perquè hi he jugat i passejat de petit i he pogut veure tots els canvis que ha sofert. També estic molt orgullós de representar la candidatura Alternativa x Tothom, tinc la satisfacció d'estar al costat d'un gran equip humà amb un únic objectiu: dedicar tots els nostres esforços a la millora del nostre poble. Finalment, deixeu-me dir que el poble de Palau es mereix el millor i nosaltres lluitarem per aconseguir-ho, amb vosaltres, amb la vostra confiança, amb treball, amb il·lusió i amb compromís”.

14 persones van suïcidar-se a les presons catalanes l’any 2022


14 persones van suïcidar-se a les presons catalanes durant l’any 2022. Aquesta és la xifra més elevada des de fa 12 anys. Pel que fa a l’Alt Empordà, a la presó del Puig de les Basses de Figueres, van ser dues persones les que van suïcidar-se.

Vídeo relacionat

48.960 euros d’ajuda a l’apicultura de l’Alt Empordà


Acció Climàtica abona 601.896€ de l'ajut agroambiental d'Apicultura per a la millora a la biodiversitat de la campanya 2022. A l’Alt Empordà s’han pagat vuit expedients per un valor de 48.960 euros en total.

Vídeo relacionat

El club Tramuntana Softball guanya el quadrangular Costa Brava


Aquest cap de setmana Roses ha acollit el quart quadrangular Costa Brava de Softball. S’ha disputat en el camp que l’Ajuntament ha habilitat per a la pràctica d’aquest esport. Els Tramuntana Softball, l’equip local, va acabar imposant-se i van guanyar el campionat.

Vídeo relacionat

Llum verda al projecte de condicionament de la GIP-5129 i el pont sobre el Manol


El Ple de la Diputació ha aprovat definitivament el projecte de condicionament d’un tram de la GIP-5129, entre Vilafant i Borrassà, i s’ha donat llum verda a diferents línies de subvencions mediambientals.

Vídeo relacionat

3.000 pacients atesos a través de la teledemartologia


Més de 3.000 pacients de l’Alt Empordà van ser atesos a través de la teledermatologia. Aquest model assistencial permet que els metges de primària i els dermatòlegs de l’Hospital de Figueres puguin treballar en xarxa, donar una resposta ràpida i evitar desplaçaments innecessaris. El 2022, només un de cada quatre pacients va necessitar una visita presencial amb l’especialista, la qual cosa ha permès fer desaparèixer la llista d’espera.

Vídeo relacionat

Continuen exigint al govern francès la reobertura dels passos fronterers


El Ministre de l’Exterior, José Manuel Albares ha dit que continuaran exigint al govern francès la reobertura dels passos frontereres. Ho ha fet en la sessió del control del Senat celebrada aquest dimarts. A més també ha remarcat que el tancament va produir-se de forma unilateral per les autoritats franceses.

Vídeo relacionat

ERC L'ESCALA FA VISITES A PROJECTES D'ÈXIT PER IMPLANTAR AL POBLE


La portaveu republicana i candidata a l’alcaldia Etna Estrems, acompanyada de diverses persones de l’equip d’ERC l’Escala, han engegat una ronda de visites a municipis que han implementat projectes d’èxit per conèixer-los de primera mà i importar-los a l’Escala. L’equip d’ERC l’Escala ha començat una ronda de visites a diferents pobles i ciutats del país, on s’han implantat amb èxit projectes que el grup republicà creu que serien positius per fer avançar l’Escala. Un cop feta una reflexió profunda sobre quins projectes poden ser positius pel futur de l’Escala, els republicans han decidit desplaçar-se a llocs on ja s’han desenvolupat, i on saben que estan funcionant de forma positiva. En aquestes visites in situ el grup republicà escalenc, a més de visitar el projectes concret, es reuneix amb les regidories i alcaldies responsables de cada municipi per conèixer de primera mà com ha anat la implantació dels projectes i extreure, per tant, la informació necessària per després poder traslladar-los a l’Escala. La coneixença de projectes reals ja consolidats i que estan en funcionament, fa que es puguin treballar les propostes de forma seriosa, rigorosa i precisa i que s’evitin proclames buides que, un cop es transformen en possibilitats de govern, no es poden dur a terme. En aquest camí, la primera visita territorial que s’ha realitzat ha estat a Blanes. La portaveu dels republicans escalencs i candidata a l’alcaldia de l’Escala Etna Estrems amb el regidor Fredi Guirado van reunir-se amb l’alcalde de la ciutat, Àngel Canosa i la tinenta d’alcaldia Marina Vall-llosada, per veure en primera persona la implantació del projecte de camins escolars segurs. Un projecte que els republicans escalencs ja van proposar al consistori al mes d’abril de 2022. La implantació d’aquest projecte a l’Escala generaria un increment de l’autonomia infantil millorant les condicions de seguretat de l’espai públic i donaria tranquil·litat i garanties a les famílies en el moment de deixar anar als seus fills i filles a l’escola; sabrien que ho fan en un entorn segur i sempre coneixent quin és l’itinerari que segueixen per arribar al centre. El projecte s’hauria de desenvolupar en col·laboració amb les escoles, implicant als infants perquè expliquin per on passen per arribar als centres i d’aquesta manera senyalitzar els itineraris, creant cruïlles de punts de trobada i implicant als comerços de la zona creant una xarxa de punts segurs de referència.

Gael Rodríguez, el candidat a l’alcaldia més jove de Catalunya


Gael Rodríguez s’ha convertit en el candidat a l’alcaldia més jove de tot Catalunya. Es presentarà a les eleccions municipals per grup Sumem per Portbou sota el paraigües del PSC. Un jove de 18 anys que aposta per quedar-se al municipi on sempre ha viscut i que té ganes de treballar pels seus veïns i veïnes.

Vídeo relacionat

S’elabora una guia de suport a la creació d’allotjaments empresarials públics


La Diputació elabora una guia de suport a la creació i dinamització d’espais d’allotjament empresarial públics. Es tracta d’un document adreçat als ens locals de les comarques gironines per millorar el funcionament i la utilitat d’aquests equipaments. Se centra en els serveis que s’ofereixen a les persones emprenedores allotjades i en la necessitat de generar-hi activitat contínuament

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR