ELS MUSEUS DE L’ALT EMPORDÀ CELEBREN EL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS AMB DIVERSES ACTIVITATS

Del 18 al 20 de maig de 2018 els museus de la xarxa Una Comarca de Museu conviden a tothom a participar a les exposicions i els actes programats amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2018.

La xarxa de museus Una Comarca de museu està formada per vuit museus de l’Alt Empordà i treballa en projectes i activitats de difusió des de 2009. Aquests museus són l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya- Empúries de  l’Escala, el Museu del Joguet de Catalunya de Figueres, el Museu de l’Empordà de Figueres, el Museu de la Tècnica de l’Empordà de Figueres, el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera i el Museu Ciutadella de Roses.

 

Tots ells són museus registrats i col·leccions obertes al públic de la comarca que disposen d’una oferta educativa estructurada, estable i permanent, que l’any 2009 a iniciativa i amb el suport del Servei Educatiu de l’Alt Empordà (SEAE) i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà varen començar a desenvolupar el projecte d’un itinerari escolar per conèixer la comarca a través dels museus, que recomana als alumnes, de manera estructurada i a partir de l’aplicació de les competències bàsiques, la possibilitat de visitar cadascun dels museus un mínim d’un cop al llarg de la seva vida escolar.

 

A partir d’aquesta primera acció han anat sorgint altres projectes en xarxa per a la divulgació i l’aprofundiment en el coneixement de la comarca de l’Alt Empordà a través dels seus museus, tant en l’àmbit educatiu com en la promoció conjunta dels museus, aplicant descomptes a les entrades conjuntes als 8 museus o  duent a terme accions conjuntes de difusió d’activitats.

 

En aquesta ocasió, es presenta l’acció conjunta Connectem els museus de la comarca, que consisteix en la tria d’una peça de cadascun dels museus que tingui una vinculació amb algun altre museu de la xarxa. Cada museu situarà en un lloc preferent de les seves instal·lacions una obra que enllaci o es connecti amb la col·lecció o la temàtica d’algun altre museu.

 

Les peces triades pels diferents museus són dibuixos, escultures, eines, jocs, joguines i estris que serveixen per a establir una vinculació amb un altre museu.

 

El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial organitzat des de 1977 pel Consell Internacional dels Museus (ICOM).

Aquesta edició de 2018 es presenta sota el lema "Museus hiperconnectats. Nous enfocaments, nous públics”, reconeixent les connexions que els museus estableixen amb la comunitat, el seu paisatge cultural o el seu entorn natural. Sens dubte, les noves tecnologies permeten als museus arribar més enllà del seu públic habitual a través d’una cosa tan senzilla com és un hashtag, alhora que presentar les seves col·leccions d’una forma diferent i totalment innovadora, atraient noves audiències i superant les limitacions d’espai i temps.

El tema d’aquest DIM 2018 incideix en l’oportunitat que tenen els museus de cercar nous enfocaments i nous públics a través de l’anàlisi, la consolidació i la creació de connexions. Més enllà de l’ús i l’aprofitament de les noves tecnologies, els museus participen cada cop més del seu entorn immediat, treballen amb la comunitat local i desenvolupen projectes de col·laboració amb nous segments de públic que també estableixen connexions.  

El Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial organitzat des de 1977 pel Consell Internacional de Museus, consta de multitud de propostes culturals: jornades de portes obertes, itineraris i visites, recorreguts nocturns, etc. a la majoria de museus de tot el món. La xarxa de museus Una Comarca de Museu s’hi suma, amb activitats programades entre el 18 i el 20 de maig, a les quals es pot fer referència amb els següents hastag: #comarcademuseu #DIM2018 #IMD2018 #diainternacionaldelsmuseus2018 

 

 

 

Les peces triades pels diferents museus i les seves connexions amb la resta de museu són les següents:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR