Amb l'assistència de més de 80 persones, dissabte passat 1 de juliol a Cantallops va tenir lloc amb “A dormir!” l'últim dels esdeveniments del cicle “ELS ASPRES SALUDABLES: ELS 4 PILARS DE LA SALUT I EL BENESTAR”.

Un esdeveniment molt inspirador que va ser presentat pel Tenient Alcalde de Cantallops, Josep Campsolinas. Durant el mateix, Maria Vílches, referent a Benestar Emocional Comunitari i psicòloga General Sanitària, va parlar sobre com les rutines per dormir s'aprenen de nens, però no sempre són adequades, ja que el son es modifica amb l'edat. Estel Roca, monitora de ioga i meditació, va dirigir una rotació de consciència per ajudar a connectar amb les sensacions físiques i aprendre a abaixar el volum dels pensaments, aquietar les emocions i entrar de manera pacífica en el son. Clàudia Presas, nutricionista, coach i formadora, va tractar sobre com influeix l’alimentació en el descans, quina alimentació no és amiga de la son, quina dificulta la digestió i manté en estat d'alerta. I el psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL), va aprofundir en com els ritmes circadiaris, de 24 hores, modulen el nostre organisme i marquen el nostre descans, activitat, rendiment, i fins i tot el nostre estat emocional. L'acte va finalitzar amb un pica-pica saludable a càrrec d’El Fort de Capmany.
Amb aquest quart i últim esdeveniment es tanca aquesta primera sèrie de “ELS ASPRES SALUDABLES: ELS 4 PILARS DE LA SALUT I EL BENESTAR” que entre abril i juliol han reunit a més de 300 persones de públic i diferents professionals del sector de la salut i el benestar de l'Empordà, amb la finalitat de donar suport a un estil de vida saludable en quatre pobles dins el paratge natural dels Aspres de l’Alt Empordà (Espolla, Sant Climent Sescebes, Capmany i Cantallops. Tots els esdeveniments van ser d'accés gratuït.
El primer dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 1 d'abril a Espolla sota el títol "Vida activa", sobre la importància d'estar actiu i de practicar activitat física a qualsevol edat per gaudir d'una bona salut, major benestar i una bona qualitat de vida. L'esdeveniment va ser obert per l’alcalde d'Espolla, Carles Lagresa i Felip. Com a ponents van participar:
• Jose Luis Alvarez Flores, llicenciat en ciències de l'activitat física i l'esport, veí de Cantallops.
• Jordi Pijoan de Soto, d'Espolla, portaveu de la ja clàssica Marxa de la Sussissa que se celebra cada any a Espolla.
• Judit Noguera Suquet, amb màster en promoció de la salut i especialista en Infermeria Familiar i Comunitària.
• El psicòleg Ricardo Galarza de la Fuente, de Sant Climent Sescebes, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL).
El segon dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 6 de maig a Sant Climent Sescebes sota el títol “Sense Estrès!”, en el qual es va parlar de com mantenir el sistema nerviós equilibrat i així evitar que l'estrès produït per les diferents situacions de la vida desemboqui en problemes crònics, depressió i ansietat. L'esdeveniment va ser obert per la Tinent d’Alcalde de Sant Climent Sescebes, Natàlia Torrent. Com a ponents van participar:
• La Dra. Rosa Fortià, llicenciada en medicina i en medicina esportiva.
• Marc Sala, pallasso i professor de ioga.
• Núria Bech, farmacèutica titular de Sant Climent Sescebes.
• El psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina antienvelliment i Longevitat (SEMAL).
El tercer dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 3 de juny a Capmany sota el títol “La Bona Nutrició”, en el qual es va parlar de quina alimentació és millor a partir dels 50 anys, la importància de la microbiota, què és la síndrome metabòlica i com el que és menja té el poder de canviar l’estat d'ànim, afectar la qualitat del seu són i influir en els nivells d'activitat. L'esdeveniment, va ser obert per l’alcalde de Capmany, Joan Fuentes. Com a ponents van participar:
• Alícia Herrera, biòloga especialista en elaboració de dietes i dietoteràpia.
• Marta Ballell, nutricionista comunitaria.
• Daniel Vic Lara, tècnic superior en dietètica i osteòpata.
• El psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL).
Esdeveniments que busquen crear comunitat i cultura de salut.
La sèrie d'esdeveniments “Els Aspres Saludables” formen part de “Comunitat Saludable”, una iniciativa del psicòleg Ricardo Galarza, expert en la psicologia del benestar, i Estel Roca, monitora d’atenció plena o “mindfulness”, que busquen crear comunitat i cultura de salut, benestar i prevenció. Oferint suport a aquelles persones que practiquen i s'esforcen a portar una vida més saludable i també per aquelles persones que simpatitzen amb la idea, però que els costa iniciar-la. Per altra banda, vol donar visibilitat als professionals que dediquen el seu dia a dia, amb la feina o en projectes aportant salut i benestar en el seu entorn.
A més, fins al 31 de juliol, aprofitant la difusió dels esdeveniments, s'ha posat en marxa una enquesta per als habitants dels 4 municipis sobre la pràctica d'hàbits saludables, amb la intenció, un cop acabat el cicle, poder celebrar tallers de reforç sobre les àrees més necessàries.
“Comunitat Saludable” va començar al juliol 2022 amb la primera temporada del programa de televisió del mateix títol que es va emetre en Empordà TV i que amb els seus 24 capítols tenia com a objectiu explicar de manera senzilla els últims avanços en neurociència i la importància de mantenir una vida saludable. El projecte inclou l'organització d'esdeveniments temàtics divulgatius sobre hàbits saludables i “tecnologia positiva”, concepte que inclou l'ús de wearables de monitoratge, test biològics, dispositius mèdics de tractament i l'ús de realitat virtual per a l'autocura de la salut.