COMARCA

Julieta i Stay Homas protagonitzen un doble concert a Roses


El Festival Sons del Món a la Ciutadella de Roses ha culminat la seva segona setmana amb un doble concert estel·lar. La revelació catalana, Julieta, juntament amb el grup Stay Homas, que va sorgir durant el confinament, han captivat el públic amb la seva música. Stay Homas ha presentat el seu nou disc, mentre que Julieta, que es va donar a conèixer amb "Nayades", ha conquerit diversos festivals, incloent el Primavera Sound.

Vídeo relacionat

**

La Cappella Mediterranea enamora al Festival de Peralada


La Cappella Mediterranea, sota la direcció de Leonardo García Alarcón, ha emocionat al públic al Festival de Peralada amb un espectacle excepcional que combina les obres de Claudio Monteverdi i Astor Piazzolla.

Vídeo relacionat

Freddie De Tommaso inaugura el 37è Festival Castell de Perelada


El tenor britànic Freddie De Tommaso ha inaugurat amb un brillant recital la 37è edició de l'estiu del Festival Perelada. Acompanyat per la pianista Audrey Saint-Gil, el tenor ha interpretat un programa eminentment verdià, captivant al públic amb la seva passió i talent. En paral·lel, el compositor Héctor Parra ha inaugurat l'exposició "La lingua del corpo" a la Sala Miquel Mateu, mentre que el Gran Teatre del Liceu ha rebut la Medalla d'Honor del Festival en commemoració del seu 175è aniversari.

Vídeo relacionat

Emocionant recital de Diana Damrau i Nicolas Testé al 37è Festival Perelada


La soprano alemanya Diana Damrau i el baix francès Nicolas Testé han portat al límit les emocions del públic en el seu recital "Amor i vida" a l'església del Carme, dins el marc del 37è Festival Perelada. A més, el festival ha ofert un enriquidor taller-concert protagonitzat per Hèctor Parra i Imma Santacreu i una mostra de dansa del Campus Perelada. A més a més, el Nou Celler Perelada ha estat l'escenari de la presentació del segon volum de "The opera cooks".

Vídeo relacionat

Consulta Pública Llei Vitivinicultura: Participació oberta fins el 24 de Setembre


Iniciada la consulta pública prèvia per al desplegament reglamentari de la Llei de la vitivinicultura a Catalunya. Es busca la valoració i propostes del sector per modernitzar i ordenar el marc normatiu del vi.

Vídeo relacionat

Rècord històric de viatgers al primer semestre malgrat disminució de pernoctacions


. Roses Rendeix Homenatge Pòstum a l'Exalcalde Jaume NoguerL'Ajuntament de Roses es va reunir en un emotiu acte per retre un sentit homenatge pòstum a l'exalcalde, Jaume Noguer, qui va morir recentment. El motiu d'aquest retrobament va ser honrar la destacada trajectòria política i l'immens llegat que va deixar enrere.Jaume Noguer, una figura emblemàtica en la història de la nostra ciutat, va ocupar el càrrec d'alcalde durant set anys, deixant una empremta indeleble en el desenvolupament i creixement de Roses. El seu compromís infatigable amb el servei públic i la seva dedicació indestructible per millorar la qualitat de vida dels ciutadans van ser l'essència del seu lideratge."Jaume Noguer va ser més que un polític; va ser un amic, un confident i un líder inspirador per a molts de nosaltres. La seva partida deixa un buit irreparable als nostres cors i en el poble que tant estimava", va expressar l'alcalde de Roses Josep Maria Martínez.Durant el seu mandat, Jaume Noguer va impulsar importants projectes destinats a promoure el turisme , la preservació del patrimoni cultural i el desenvolupament econòmic de Roses.L'homenatge es va dur a terme en presència de familiars, amics propers i representants de la comunitat, qui van compartir moments emotius i testimonis sobre la grandesa humana i professional de Jaume Noguer.La partida de Jaume Noguer deixa un buit a les nostres vides, però el seu llegat perdurarà a l'ànima de Roses. Ens comprometem a continuar honrant la seva memòria treballant junts per fer d'aquesta ciutat un lloc encara millor, tal com ell sempre va somiar.F

Vídeo relacionat

El CB Grifeu Llançá, ha iniciat la 7a edició del Campus Xavi Rey,


Sota la direcció de l' empresa ExtraTime. Compte amb la participació de mes de 40 jugadores i jugadors de diferentes categoríes i d'arreu de la comarca. Ha obert la sessió de treball, el jugador internacional Xavi Rey, que com cada any, está present a la pista durant tot el Campus. Un éxit de participació i d'organització com ja es habitual en aquest Club degà de les comarques gironines.

Vídeo relacionat

25 de juliol, Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments


L'Agència de Salut Pública de Catalunya emet consells per prevenir ofegaments a platges i piscines, després de 28 casos mortals en el que portem d’any, 17 durant la temporada d’estiu. El SEM ha revertit el 84% dels ofegaments.

Vídeo relacionat

Oberta la convocatòria de subvencions per fomentar l'esport federat


Les entitats esportives poden sol·licitar subvencions per promoure l'esport federat, cobrint despeses de campionats oficials, activitats i formació tècnica. La informació completa es troba disponible al web de l'Ajuntament de Castelló d’Empúries.

Vídeo relacionat

Catalunya salva la poma malgrat sequera: una producció 15-20% inferior a màxim


La sequera ha afectat la producció de pomes a Catalunya, deixant-la entre un 15 i un 20% per sota del seu nivell màxim. Malgrat això, es preveu una fruita de calibres mitjans-grans amb una bona sortida comercial. La demarcació de Girona representa un terç de la producció catalana de pome

Vídeo relacionat

11 anys després, les lliçons dels incendis devastadors a l'Empordà


.El 22 de juliol del 2012 es van desencadenar els incendis més devastadors a l'Empordà, que van cremar 13.960 hectàrees i van provocar quatre morts. Onze anys després, la regió s'ha centrat en la prevenció i cooperació transfronterera per protegir el territori davant el risc d'incendis forestals.

Vídeo relacionat

Denuncien conductor al Port de la Selva per tirar una burilla encesa per la finestra


Els Agents Rurals han multat un conductor a Port de la Selva després de llançar una burilla encesa per la finestra del vehicle. L'incident va ser reportat a la Policia Local, recordant que aquesta acció està prohibida i pot provocar incendis forestals. Una burilla similar va causar un gran incendi en aquesta zona el 2021.

Vídeo relacionat

Jutjat decreta ingrés psiquiàtric pel parricida de Vilafant fins que un informe mèdic ho avali


El jutjat d'Instrucció 3 de Figueres ha decretat que el jove acusat de matar el seu pare a Vilafant sigui ingressat de forma provisional a un centre psiquiàtric fins que un informe mèdic determini si està en condicions de declarar. L'incident va tenir lloc la matinada del dilluns, quan el jove de 22 anys va atacar el seu pare amb una ganivetada. La víctima era imam a Roses i l'acusat té antecedents psiquiàtrics.

Vídeo relacionat

AGUSTÍ BADOSA ÉS INVESTIT NOU PRESIDENT DEL CONSELLCOMARCAL DE L’ALT EMPORDÀ


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha acollit, aquest dilluns 17 de juliol, el ple de constitució de la nova corporació comarcal. Fruit dels darrers comicis municipals el plenari estarà format per 33 consellers: 13 de JUNTS, 11 d’ERC, 4 del PSC, 3 de Tots per l’Empordà, 1 de VOX i 1 d’AMUNT

Vídeo relacionat

5 Regidors de l’Alt Empordà participen en l’elecció del nou president de la Diputació de Girona


Aquest migdia s'ha celebrat l'acte de constitució de la nova corporació i l'elecció del president de la Diputació de Girona, en el que ha estat escollit, com a president l'actual alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, que afrontarà el seu tercer mandat com a president. Dels 27 regidors que formen actualment la Diputació 5 són regidors de la nostra comarca, Josep Maria Martínez (Roses) Joan Plana (Roses) Jordi Masquef (Figueres), Míriam Lanero (la Jonquera) Josep Bofill (l'Escala) La Diputació ha quedat formada per 10 diputats de junts, 8 d'ERC, 5 del PSC 2 de la CUP, un de tots per l'Empordà i un d'independents per la Selva, Miquel Noguer ha estat escollit nou president de la diputació amb 20 vots.

Vídeo relacionat


. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha acollit, aquest dilluns 17 de juliol, el ple de constitució de la nova corporació comarcal. Fruit dels darrers comicis municipals el plenari estarà format per 33 consellers: 13 de JUNTS, 11 d’ERC, 4 del PSC, 3 de Tots per l’Empordà, 1 de VOX i 1 d’AMUNT


.Els 33 membres assistents han promès o jurat al càrrec per prendre possessió com a consellers. Han presentat candidatura tots els grups excepte la del Partit dels Socialistes que han votat la candidata de Junts Agustí Badosa, tal com han detallat a l’explicació de vot. Badosa ha obtingut 17 vots; Agnès Lladó (ERC), 11, Jaume Mach (Amunt) 1, Ignasi Mulleras (VOX) 1 i 3 vots en blanc de Tots per l’Empordà. D’aquesta manera, el pacte de govern amb el PSC ha garantit la continuïtat de JUNTS al capdavant de l’ens comarcal. En el torn d’explicació de vot el portaveu de Junts, Josep Maria Bernils ha valorat positivament el pacte que des del 2003 han mantingut (amb una intermitència de quatre anys entremig) amb el grup socialista. Aquest balanç positiu ha provocat que reeditessin aquest «pacte de gestió». El portaveu ha emplaçat a tots els consellers a treballar per la comarca «Volem comptar amb tothom, i per això compartirem la feina amb tots ells [...] a través de les comissions informatives i dels plens, com és preceptiu, però també en totes aquelles reunions de treball i trobades que calguin». Per la seva banda el representat socialista Pere Casellas ha defensat el pacte i afirmant que l’Alt Empordà requereix d’un govern comarcal «fort i cohesionat». Ha precisat que el fet de mantenir el pacte demostra que dues forces amb posicionaments allunyats en alguns àmbits, poden arribar a acords quan es tracta de treballar per la comarca i les persones.

Les portadores de la Verge del Carme de Llançà: Un canvi significatiu en la tradició


Dissabte passat es va fer un canvi significatiu en la tradició de les portadores de la Verge del Carme. Després de molts anys, per primer cop, totes les portadores seran noies i descendents de pescadors. La Verge del Carme és una figura venerada pels pescadors i la comunitat marítima en general. Cada any, en l'ocasió de la festa de la Verge del Carme, en Llançà es realitza una processó en honor a la patrona del mar, en la qual les portadores acompanyen la imatge de la Verge. Aquest any, el comitè organitzador de la festa ha pres la decisió d'obrir la participació en totes les noies de la comunitat que siguin descendents de pescadors. Aquest canvi representa un pas cap a la igualtat de gènere i reconeix el paper vital que les dones tenen en la tradició marítima. El nou grup de portadores, integrat exclusivament per noies, portarà amb honor i devoció la imatge de la Verge durant la processó. Aquest canvi ha generat un gran entusiasme i una resposta positiva per part del poble. Moltes noies han expressat el seu interès a formar part d'aquesta tradició tan important per a la nostra cultura marítima.

Vídeo relacionat

Un jove mata el seu pare apunyalant-lo a Vilafant


Els Mossos d'Esquadra han hagut d'intervenir en un domicili a Vilafant després que un jove de 22 anys apunyalés mortalment el seu pare. El presumpte homicida s'havia atrinxerat armat al pis, cridant que a casa hi havia "el diable". Les autoritats estan investigant els motius d'aquest tràgic episodi familiar.

Vídeo relacionat

Un jove rep nombroses mossegades en ser atacat per dos gossos a Sant Pere Pescador


.Un jove d'uns trenta anys va ser atacat per dos gossos mentre feia esport a la zona del Bon Relax de Sant Pere Pescador. Els animals, de tipus pastor alemany, anaven sols i deslligats, causant diverses ferides al jove, qui va haver de ser hospitalitzat i rebre molts punts de sutura. Els Mossos d'Esquadra estan fent gestions per trobar el propietari dels gossos.

Vídeo relacionat

Prop de 5.000 infants es beneficiaran de les beques menjador del CCAE


Durant el procés de sol·licitud, que s'ha estès fins al passat 9 de juny, s'han tramitat un total de 4.841 beques menjador, amb 1.100 d'elles realitzades de manera telemàtica, demostrant l'increment significatiu de l'ús del sistema digital en aquesta iniciativa per combatre la desigualtat i garantir el suport alimentari als infants en situació de vulnerabilitat.

Vídeo relacionat

El Departament d'Acció Climàtica acorda un pla pilot per lluitar contra la vespa velutina amb fongs


El Departament d'Acció Climàtica ha establert un acord amb el sector per implementar un pla pilot que incorpora la gestió amb fongs en la lluita contra la vespa velutina.

Vídeo relacionat

Amb l'assistència de més de 80 persones, dissabte passat 1 de juliol a Cantallops va tenir lloc amb “A dormir!” l'últim dels esdeveniments del cicle “ELS ASPRES SALUDABLES: ELS 4 PILARS DE LA SALUT I EL BENESTAR”.


Un esdeveniment molt inspirador que va ser presentat pel Tenient Alcalde de Cantallops, Josep Campsolinas. Durant el mateix, Maria Vílches, referent a Benestar Emocional Comunitari i psicòloga General Sanitària, va parlar sobre com les rutines per dormir s'aprenen de nens, però no sempre són adequades, ja que el son es modifica amb l'edat. Estel Roca, monitora de ioga i meditació, va dirigir una rotació de consciència per ajudar a connectar amb les sensacions físiques i aprendre a abaixar el volum dels pensaments, aquietar les emocions i entrar de manera pacífica en el son. Clàudia Presas, nutricionista, coach i formadora, va tractar sobre com influeix l’alimentació en el descans, quina alimentació no és amiga de la son, quina dificulta la digestió i manté en estat d'alerta. I el psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL), va aprofundir en com els ritmes circadiaris, de 24 hores, modulen el nostre organisme i marquen el nostre descans, activitat, rendiment, i fins i tot el nostre estat emocional. L'acte va finalitzar amb un pica-pica saludable a càrrec d’El Fort de Capmany.

Amb aquest quart i últim esdeveniment es tanca aquesta primera sèrie de “ELS ASPRES SALUDABLES: ELS 4 PILARS DE LA SALUT I EL BENESTAR” que entre abril i juliol han reunit a més de 300 persones de públic i diferents professionals del sector de la salut i el benestar de l'Empordà, amb la finalitat de donar suport a un estil de vida saludable en quatre pobles dins el paratge natural dels Aspres de l’Alt Empordà (Espolla, Sant Climent Sescebes, Capmany i Cantallops. Tots els esdeveniments van ser d'accés gratuït.


El primer dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 1 d'abril a Espolla sota el títol "Vida activa", sobre la importància d'estar actiu i de practicar activitat física a qualsevol edat per gaudir d'una bona salut, major benestar i una bona qualitat de vida. L'esdeveniment va ser obert per l’alcalde d'Espolla, Carles Lagresa i Felip. Com a ponents van participar:
• Jose Luis Alvarez Flores, llicenciat en ciències de l'activitat física i l'esport, veí de Cantallops.
• Jordi Pijoan de Soto, d'Espolla, portaveu de la ja clàssica Marxa de la Sussissa que se celebra cada any a Espolla.
• Judit Noguera Suquet, amb màster en promoció de la salut i especialista en Infermeria Familiar i Comunitària.
• El psicòleg Ricardo Galarza de la Fuente, de Sant Climent Sescebes, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL).

El segon dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 6 de maig a Sant Climent Sescebes sota el títol “Sense Estrès!”, en el qual es va parlar de com mantenir el sistema nerviós equilibrat i així evitar que l'estrès produït per les diferents situacions de la vida desemboqui en problemes crònics, depressió i ansietat. L'esdeveniment va ser obert per la Tinent d’Alcalde de Sant Climent Sescebes, Natàlia Torrent. Com a ponents van participar:

• La Dra. Rosa Fortià, llicenciada en medicina i en medicina esportiva.
• Marc Sala, pallasso i professor de ioga.
• Núria Bech, farmacèutica titular de Sant Climent Sescebes.
• El psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina antienvelliment i Longevitat (SEMAL).

El tercer dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 3 de juny a Capmany sota el títol “La Bona Nutrició”, en el qual es va parlar de quina alimentació és millor a partir dels 50 anys, la importància de la microbiota, què és la síndrome metabòlica i com el que és menja té el poder de canviar l’estat d'ànim, afectar la qualitat del seu són i influir en els nivells d'activitat. L'esdeveniment, va ser obert per l’alcalde de Capmany, Joan Fuentes. Com a ponents van participar:
• Alícia Herrera, biòloga especialista en elaboració de dietes i dietoteràpia.
• Marta Ballell, nutricionista comunitaria.
• Daniel Vic Lara, tècnic superior en dietètica i osteòpata.
• El psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL).

Esdeveniments que busquen crear comunitat i cultura de salut.
La sèrie d'esdeveniments “Els Aspres Saludables” formen part de “Comunitat Saludable”, una iniciativa del psicòleg Ricardo Galarza, expert en la psicologia del benestar, i Estel Roca, monitora d’atenció plena o “mindfulness”, que busquen crear comunitat i cultura de salut, benestar i prevenció. Oferint suport a aquelles persones que practiquen i s'esforcen a portar una vida més saludable i també per aquelles persones que simpatitzen amb la idea, però que els costa iniciar-la. Per altra banda, vol donar visibilitat als professionals que dediquen el seu dia a dia, amb la feina o en projectes aportant salut i benestar en el seu entorn.

A més, fins al 31 de juliol, aprofitant la difusió dels esdeveniments, s'ha posat en marxa una enquesta per als habitants dels 4 municipis sobre la pràctica d'hàbits saludables, amb la intenció, un cop acabat el cicle, poder celebrar tallers de reforç sobre les àrees més necessàries.

“Comunitat Saludable” va començar al juliol 2022 amb la primera temporada del programa de televisió del mateix títol que es va emetre en Empordà TV i que amb els seus 24 capítols tenia com a objectiu explicar de manera senzilla els últims avanços en neurociència i la importància de mantenir una vida saludable. El projecte inclou l'organització d'esdeveniments temàtics divulgatius sobre hàbits saludables i “tecnologia positiva”, concepte que inclou l'ús de wearables de monitoratge, test biològics, dispositius mèdics de tractament i l'ús de realitat virtual per a l'autocura de la salut.

La Canònica de Santa Maria de Vilabertran torna a acollir el cicle “Diàlegs. Art, música i patrimoni” amb l’exposició “És a no dir”, amb obres de Mim Juncà i Alícia Vogel


.● La mostra s’emmarca dins la novena edició del cicle estival “Diàlegs. Art, música i patrimoni” del Departament de Cultura i el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona ● Els dos artistes defugen les etiquetes, els símbols o les descripcions fàcils i desfan la capacitat tècnica que tenen respecte el dibuix, en nom del fet artístic ● La inauguració tindrà lloc el divendres 7 de juliol a les 19 hores

.Aquest divendres 7 de juliol tindrà lloc a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà) la inauguració de l’exposició “És a no dir”, que aplega obres dels artistes gironins Mim Juncà i Alícia Vogel, comissariada per Ingrid Guardiola. L’acte inaugural, que tindrà lloc a les 19 hores, comptarà amb la participació de la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; la directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, Ingrid Guardiola, l’alcalde de l’Ajuntament de Vilabertran, Eudald Brugat, i els artistes Mim Juncà i Alícia Vogel. La mostra s’emmarca dins la novena edició del cicle estival “Diàlegs. Art, música i patrimoni” que uneix tres puntals de la cultura, l’art, la música i el patrimoni, a la Canònica de Vilabertran i que està organitzat conjuntament entre el Bòlit i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. Fa ja quasi una dècada, els diàlegs van començar a explorar la fèrtil relació entre l’art contemporani i el patrimoni cultural, amb l’objectiu de convertir Santa Maria de Vilabertran en un espai de referència de la difusió de l’art contemporani de les comarques de Girona. Un diàleg que avui en dia és una pràctica comuna ja que permet crear, d'una manera lliure i experimental, ponts d'encontre i de reflexió entre el passat i el present. Els centres d’art contemporani i els espais patrimonials surten dels seus propis contextos per trobar-se en un encreuament de mirades i de discursos que enriqueix, necessàriament, el territori. Mim Juncà (Girona, 1959) i Alícia Vogel (Olot, 1991) pertanyen a dues generacions molt diferents i ambdós son artistes de perfils tècnics que usen el traç del dibuix o del tèxtil per mostrar el caràcter tragicòmic d’un món massa humà.

Veray: Derogar el “Sanchisme” és la solució als problemes de la llei de costes


La candidata del Partit Popular per la província de Girona, Concepció Veray, ha destacat la necessitat de derogar el sanchisme en la llei de costes per solucionar els problemes que afecten milers de ciutadans. Veray ressalta el retrocés ocasionat pel nou reglament i es compromet a recuperar les solucions implementades el 2014..

Vídeo relacionat

Cloenda del projecte transfronterer sobre joguets i gènere


S’ha celebrat la finalització d'un projecte pioner de col·laboració entre el Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya. Des del 2021 fins al 2023, aquest projecte ha donat lloc a una exposició itinerant que aborda la temàtica dels joguets i el gènere amb una perspectiva innovadora i pedagògica.

Vídeo relacionat

S’ha celebrat la finalització d'un projecte pioner de col·laboració entre el Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya. Des del 2021 fins al 2023, aquest projecte ha donat lloc a una exposició itinerant que aborda la temàtica dels joguets i el gènere amb una perspectiva innovadora i pedagògica.

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR