COMARCA

Compromís en donar resposta a les demandes dels usuaris de la línia Figueres –BCN


La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez ha mostrat el seu compromís en donar resposta a les demandes des usuaris del servei Avant de la línia Figueres – Girona – Barcelona. Sánchez diu que cal trobar una solució a les propostes que fan des de les plataformes d’usuaris. Ho ha dit com a resposta a la demanda que li ha fet el senador d’Esquerra Republicana, Jordi Martí Deulofeu.

Vídeo relacionat

Maçanet de Cabrenys estrena nova depuradora


L'ACA inverteix 4,3 MEUR en la nova depuradora de Maçanet de Cabrenys, que millorarà la qualitat ambiental del riu la Muga. La depuradora, de tipus biològic, té una capacitat per tractar 300 m3/dia, equivalent a una població de 2.750 habitants, i també s’ha construït una xarxa de col·lectors de 850 metres. Amb aquesta ja són 23 les depuradores actives a la comarca de l’Alt Empordà, garantint el sanejament a més del 87% de la seva població

Vídeo relacionat

Detinguda a Figueres per tràfic de drogues internacional


La Policia Nacional deté a una integrant d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues internacional. A la fugitiva li constava en vigor una Ordre Internacional de Detenció per part d'Interpol, per tràfic de drogues.

Vídeo relacionat

Objectiu: reduir armes blanques a la via pública


Els Mossos d’Esquadra han activat a tot Catalunya el Pla Daga sobre el control de tinença i ús d’armes blanques amb l’objectiu de prevenir fets delictius en aquest àmbit i reduir la presència d’aquest tipus d’armes sobretot en entorns d’oci, llocs d’afluència de persones i espais on es tingui coneixement que es pugui afavorir la tinença i el seu ús.

Vídeo relacionat

Els Mossos d’Esquadra detenen tres homes i desmantellen un cultiu de 5.500 plantes de marihuana a l’interior d’un mas rural de Llers amb tecnologia LED


Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Figueres van detenir el dia 7 de febrer tres homes de 41, 49 i 50 anys, com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública i un delicte de defraudació de fluid elèctric. A principis del mes de febrer la Unitat d’Investigació d’aquesta comissaria va tenir coneixement de l’existència d’una plantació de marihuana dins una finca rural de grans dimensions ubicada a l’antiga carretera de Pont de Molins a Boadella, a Llers. La masia comptava amb dues antigues construccions, una d’ús d’habitatge i un altre edifici agrícola, usat anteriorment pel bestiar. Després d’obrir una investigació, el passat 7 de febrer els mossos van detenir dos homes dins la masia de Llers com a responsables d’aquest gran cultiu, i un tercer home a la ciutat de Figueres com a responsable d’haver llogat la finca per plantar-hi la droga. Tanmateix els mossos van constatar amb la companyia elèctrica que a la masia hi havia defraudació de fluid elèctric, ja que hi havia l’escomesa de la llum connectada fraudulentament. L’endemà, 8 de febrer, es va dur a terme una entrada i perquisició amb efectius de la Unitat d’Investigació i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius de Girona, on es va localitzar una gran instal·lació amb els aparells de cultiu necessaris pel seu creixement i floració tals com, transformadors, focus, fertilitzants, filtres de carbó, extractors i ventiladors. Com a tret diferencial, en aquest gran cultiu es van localitzar estances perfectament muntades amb Díodes Emissors de Llum (LED), que arriben a representar entre un 40% i un 50% d’estalvi d’energia, un 80% menys que les làmpades incandescents per produir la mateixa llum, i permeten més de quaranta mil hores de duració, així doncs els permetia rendibilitzar millor la plantació. En total es van intervenir 5.500 plantes en un avançat estadi de creixement que segons estimacions de l’Oficina Central Nacional d’Estupefaents del Ministeri de l’Interior la droga estaria valorada en 778.155 euros. Els detinguts, a qui no els consten antecedents, han passat avui a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Figueres.

Estires i arronses amb les beques menjador de vàries escoles


A través d’un comunicat l’Ajuntament de Lladó conjuntament amb el d’Ordis van comunicar que avancen el pagament de les beques menjador a les AFA dels seus centres escolars davant del que catalogaven com a ‘inoperància’ del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Per altra banda l’ens comarcal no va trigar gaire en contestar al comunicat per aclarir que per esclarir que les beques dels mesos de setembre i octubre del 2022 es van efectuar al mes de gener i que els mesos restants, novembre i desembre, s’efectuaran en les properes setmanes.

Vídeo relacionat

Avui entren en vigor les restriccions a la circulació per aquest 2023


Avui han entrat en vigor les restriccions a la circulació durant l’any 2023 i que han estat elaborades pel Servei Català de Trànsit. Es tracta de restriccions temporals com podrà ser la limitació a la circulació de vehicles pesants per millorar la fluïdesa o la obligatorietat de circular pel carril dret de la via entre d’altres mesures, algunes d’elles ja es van aplicar l’any 2022.

Vídeo relacionat

31,2kg de marihuana oculta en un doble fons del maleter


La Guàrdia Civil ha confiscat 31,2kg de marihuana a La Jonquera. Una substància que es trobava amagada en un doble fons del maleter d’un vehicle. En aquesta actuació va haver-hi un detingut per un delicte contra la salut pública.

Vídeo relacionat


TotsXl'Empordà organitza les Terceres Jornades Municipalistes a Castelló d'Empúries el 11 de febrero de 2020 en el convent de Santa Clara. Aquest esdeveniment està dirigit a tots els alcaldes i alcaldesses de la comarca de l'Alt Empordà així com a tots els càrrecs municipals. L'objectiu de les Jornades és donar a conèixer les novetats legislatives i administratives que afecten els ajuntaments i sensibilitzar sobre els compromisos polítics que van més enllà de les fronteres municipals.

ERC lamenta que l'Ajuntament de l'Escala deixi perdre subvencions per no presentar-se a les convocatòries


ERC L’ESCALA LAMENTA QUE L’AJUNTAMENT PERDI SUBVENCIONS PER NO PRESENTAR-SE A LES CONVOCATÒRIES

Al ple ordinari del mes de febrer, el grup republicà ha explicat que el consistori ha perdut l’oportunitat de rebre fons europeus per temes tan importants com l’accessibilitat, l’habitatge de lloguer social o la transformació energètica. Esquerra Republicana l'Escala, durant el ple ordinari del mes de febrer, ha lamentat que el govern deixi escapar moltes de les subvencions a les quals podria optar per no comparèixer a les convocatòries. Des d'ERC s'han detectat fins a 4 convocatòries de fons next generation on l'Escala hauria pogut concórrer i no ho ha fet, perdent així la possibilitat d'accedir a un import total de prop de 500ME que es reparteixen entre tots els municipis que accedeixen a les subvencions. A més, les convocatòries on no s'ha concorregut són convocatòries per temes cabdals i molt necessaris a l'Escala que tenen a veure amb l'accés a l'habitatge, l'accessibilitat als edificis públics i la instal•lació de sistemes d'energia renovables en edificis privats. Les subvencions que els republicans han detectat que s'han perdut per incompareixença són, com a mínim aquestes quatre: Foment de l'accessibilitat als espais d'atenció a la ciutadania dels ens locals de Catalunya, programa d'ajuts a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri, ajuts a la construcció d'habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients i programa d'impuls a la rehabilitació d'edificis públics, on s'hi podrien haver presentat projectes com el de la Casa del Mar, Can Maset o inclús Mas Vilanera. Aquesta inacció també es veu quan es repassa l'activitat en altres àmbits, com per exemple en l'execució de polítiques contra violència de gènere que venen subvencionades pel pacto de estado contra violència de genero, subvenció que dona el govern espanyol a tots els municipis. Aquest 2022 a l'Escala li tocaven 10.673,48€, dels quals l'Escala només ha justificat 5.839,48€, deixant perdre quasi 5.000€ d'aquesta convocatòria per no justificar-los i, per tant, per no executar-los en polítiques tan necessàries com les polítiques de lluita contra la violència de gènere. "És imprescindible que reforcem l'àrea de subvencions de l'Ajuntament i que ajudem als tècnics de totes les àrees a assumir aquesta feina. I si no és possible, que ho encarreguem a qui calgui per a no perdre recursos. Invertir a aconseguir aquests recursos segur que ens farà guanyar a tots, sobretot als veïns i veïnes de l'Escala que són qui, finalment, gaudeixen dels beneficis de totes aquestes polítiques", va dir la portaveu republicana Etna Estrems Fayos.

Es presenta la nova programació de l’Oficina Jove


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres presenten la nova programació de l’Oficina Jove. Entre les novetats destaca el desplegament de professionals especialitzats en inclusió sociolaboral i la reobertura del Buc d’Assaig situat a les instal·lacions de l’Oficina Jove.

Vídeo relacionat

Dos itineraris reconeguts com a ‘eixos ferroviaris prioritaris’ per la CE


La Comissió Europea escull la connexió Barcelona-Figueres-Monpeller i Barcelona-Figueres-Toulouse com a eixos ferroviaris prioritaris . Forma part dels 10 projectes ferroviaris d'arreu d'Europa seleccionats. Aquest nomenament significa rebre un finançament per desenvolupar aquests eixos. A més Figueres també formarà part d'un altre eix prioritari: el tren nocturn entre Barcelona i Amsterdam.

Vídeo relacionat

109.013 d’ajudes al sector oví i cabrum de l’Alt Empordà


El Departament d’Acció Climàtica abona 2,7 M€ a 638 ramaders del sector oví i cabrum pels ajuts de la Política Agrària Comuna de 2022 a nivell de tot Catalunya. Pel que fa a la comarca de l’Alt Empordà s’atorguen 109.013 euros d’ajudes a 24 ramaders.

Vídeo relacionat

Pocs condicionants a la instal·lació del Parc Eòlic Galatea


Des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà creuen que s’ha variat molt poc el projecte del Parc Eòlic Galatea que s’instal·larà a La Jonquera respecte al que es va presentar a la Generalitat. Asseguren que s’han introduït pocs condicionants i que caldrà estar atents per seguir el projecte per tal que es preservi, al màxim, l’entorn natural que l’envoltarà.

Vídeo relacionat

Important vicòria del Peralada davant l'Hospitalet


Victòria per 2 a 1 del Peralada davant de l'Hospitalet. Partit molt igualat entre dos equips que s'estan jugant un lloc en la zona alta de la taula, la primera part és on més coses han passat, els dos equips han disposat de diferents ocasions clares que no han sabut aprofitar, la segona part ha estat més travada, poques ocasions generades pels dos conjunts, finalment, l'equip local ha marcat el 2-1 definitiu al minut 90 de partit. 3 punts d’or pel Peralada que es consolida en la zona alta de la taula.

Vídeo relacionat

El pantà de Darnius-Boadella està al 30,88% de la capacitat


Si fa un any el pantà de Darnius – Boadella es trobava al 41,33% enguany les reserves d’aigua e troben al 30,88%. Una situació que deixa palesa la greu situació de sequera que està vivint Catalunya. Després d’una tardor inusualment càlida i seca ha arribat un hivern que en els últims dies ha deixat alguna nevada molt feble a les parts altres de la comarca de l’Alt Empordà. Insuficient per omplir l’embassament.

Vídeo relacionat

Pendents de l’aprovació del POEM


Es preveu que el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim que inclou la zona on s’hauria de desenvolupar l’energia eòlica marina a Roses s’aprovarà en poques setmanes. Actualment ja hi ha sis projectes en aquest espai que, com va publicar el BOE del mes de desembre, el golf de Roses continua essent un espai on es podran desenvolupar parcs eòlics marins.

Vídeo relacionat

IAEDEN contraris a la construcció del Parc Eòlic Galatea


Les entitats ecologistes critiquen que la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat hagin donat llum verda a Endesa per tirar endavant el projecte Galatea. Un parc eòlic que s’instal·larà a la Serra de l’Albera i que comptarà amb 9 aerogeneradors. Denuncien l'impacte ambiental que tindria el futur parc sobre el territori. Des de l’IAEDEN amenaçant amb portar al jutjats les "irregularitats" que han detectat.

El Consell Comarcal instal·larà més de 1500 panells solars al CTR i a l’abocador


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà instal·larà 1512 panells solars al Centre de Tractaments de Residus i a l’abocador situats al municipi de Pedret i Marzà. La intervenció té un cost de més de 789.000 i es finança en un 70% amb els fons Next Generation.

Vídeo relacionat

El ‘Comprar a Vilafant Té Premi’ duplica els tiquets participants


La campanya ‘Comprar a Vilafant té premi’ ha duplicat els tiquets participants. Des del consistori asseguren que volen seguir creixent i sumant establiments per fer que tot el comerç de Vilafant hi participi. En total s’han repartit 20 premis de 50€ per gastar en els comerços de la vila.

Vídeo relacionat

Aprovat un increment del pressupost del SIAD fins l’any 2025


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat un increment del pressupost del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones. Aquest increment estarà vigent fins l’any 2025 i ha suposat un augment d’un 50% respecte l’any 2021.

Vídeo relacionat

Portbou registra una ratxa de vent de 139,3 km/hora


Portbou ha registrat una ratxa de 139,3 km/hora durant aquest episodi de forts vents que ha acompanyat a l’Alt Empordà durant diversos dies. Una tramuntanada que ha fet baixar les temperatures i que va fer activar, en varies ocasions, als bombers de la Generalitat. La majoria de vegades per atendre retirades de branques, arbres i despreniments d’elements a les façanes.

Vídeo relacionat

El Coll de Banyuls torna a estar tancat


El Coll de Banyuls torna a estar tancat. Aquest dilluns al matí una màquina de l’Ajuntament de Banyuls ha tornat a rec-olocar les pedres que barraven el pas. Una acció que ha estat requerida per complir l’ordre de tancament donada per la Prefectura dels Pirineus. Un espai que està tancat al trànsit des de l’11 de gener del 2021.

Vídeo relacionat

El Parc Natural de Cap de Creus detecta una elevada presència de ducs


S’ha detectat un gran nombre de ducs al Parc Natural del Cap de Creus. El cens simultani realitzat enguany ha comptabilitzat 17 territoris ocupats per aquest rapinyaire nocturn, el més gros d’Europa. Més d’un centenar de persones voluntàries han participat en l’elaboració del cens.

Vídeo relacionat

Costart ha presentat el seu segon documental de Llançà


S’ha estrenat el segon documental que Joan Costart, president del Centre Cultural i del Bàsquet Grifeu, ha fet de Llançà. En aquest llargmetratge s’han pogut veure filmacions inèdites de la vila dels anys 1927 al 1930. Un acte, la presentació d’aquest treball, que s’ha convertit en una de les activitats principals de la Festa Major de Sant Vicenç.

Vídeo relacionat

El Coll de Banyuls torna a ser obert per a la lliure circulació.


Aquest divendres, veïns d’Espolla han obert de nou el Coll de Banyuls per facilitar als visitants de Catalunya Nord l’accés a la 26a. Fira de l’Oli i de l’Olivera del diumenge 22, com sempre han fet en les anteriors edicions. Fa més de dos anys que el govern francès va tancar arbitràriament diversos passos transfronterers. El del Coll de Banyuls és una via tradicional de comunicació entre el Rosselló i l’Alt Empordà. Mentre els responsables polítics dels dos estats responsables de la situació es reunien fa pocs dies i no prenien decisions per solucionar una situació injusta que afecta veïns i treballadors d’un costat i altre de la frontera, són els qui en pateixen les conseqüències que ho resolen. Els qui el proper diumenge s’acostin a la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla hi trobaran una parada de l’Associació reivindicant l’obertura del Coll i una de les pedres que fins aquest divendres bloquejaven el pas de vehicles. Els que vulguin podran escriure missatges per exigir que es mantinguin oberts tots els camins i carreteres transfrontereres.

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR