COMARCA

IAEDEN contraris a la construcció del Parc Eòlic Galatea


Les entitats ecologistes critiquen que la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat hagin donat llum verda a Endesa per tirar endavant el projecte Galatea. Un parc eòlic que s’instal·larà a la Serra de l’Albera i que comptarà amb 9 aerogeneradors. Denuncien l'impacte ambiental que tindria el futur parc sobre el territori. Des de l’IAEDEN amenaçant amb portar al jutjats les "irregularitats" que han detectat.

El Consell Comarcal instal·larà més de 1500 panells solars al CTR i a l’abocador


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà instal·larà 1512 panells solars al Centre de Tractaments de Residus i a l’abocador situats al municipi de Pedret i Marzà. La intervenció té un cost de més de 789.000 i es finança en un 70% amb els fons Next Generation.

Vídeo relacionat

El ‘Comprar a Vilafant Té Premi’ duplica els tiquets participants


La campanya ‘Comprar a Vilafant té premi’ ha duplicat els tiquets participants. Des del consistori asseguren que volen seguir creixent i sumant establiments per fer que tot el comerç de Vilafant hi participi. En total s’han repartit 20 premis de 50€ per gastar en els comerços de la vila.

Vídeo relacionat

Aprovat un increment del pressupost del SIAD fins l’any 2025


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat un increment del pressupost del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones. Aquest increment estarà vigent fins l’any 2025 i ha suposat un augment d’un 50% respecte l’any 2021.

Vídeo relacionat

Portbou registra una ratxa de vent de 139,3 km/hora


Portbou ha registrat una ratxa de 139,3 km/hora durant aquest episodi de forts vents que ha acompanyat a l’Alt Empordà durant diversos dies. Una tramuntanada que ha fet baixar les temperatures i que va fer activar, en varies ocasions, als bombers de la Generalitat. La majoria de vegades per atendre retirades de branques, arbres i despreniments d’elements a les façanes.

Vídeo relacionat

El Coll de Banyuls torna a estar tancat


El Coll de Banyuls torna a estar tancat. Aquest dilluns al matí una màquina de l’Ajuntament de Banyuls ha tornat a rec-olocar les pedres que barraven el pas. Una acció que ha estat requerida per complir l’ordre de tancament donada per la Prefectura dels Pirineus. Un espai que està tancat al trànsit des de l’11 de gener del 2021.

Vídeo relacionat

El Parc Natural de Cap de Creus detecta una elevada presència de ducs


S’ha detectat un gran nombre de ducs al Parc Natural del Cap de Creus. El cens simultani realitzat enguany ha comptabilitzat 17 territoris ocupats per aquest rapinyaire nocturn, el més gros d’Europa. Més d’un centenar de persones voluntàries han participat en l’elaboració del cens.

Vídeo relacionat

Costart ha presentat el seu segon documental de Llançà


S’ha estrenat el segon documental que Joan Costart, president del Centre Cultural i del Bàsquet Grifeu, ha fet de Llançà. En aquest llargmetratge s’han pogut veure filmacions inèdites de la vila dels anys 1927 al 1930. Un acte, la presentació d’aquest treball, que s’ha convertit en una de les activitats principals de la Festa Major de Sant Vicenç.

Vídeo relacionat

El Coll de Banyuls torna a ser obert per a la lliure circulació.


Aquest divendres, veïns d’Espolla han obert de nou el Coll de Banyuls per facilitar als visitants de Catalunya Nord l’accés a la 26a. Fira de l’Oli i de l’Olivera del diumenge 22, com sempre han fet en les anteriors edicions. Fa més de dos anys que el govern francès va tancar arbitràriament diversos passos transfronterers. El del Coll de Banyuls és una via tradicional de comunicació entre el Rosselló i l’Alt Empordà. Mentre els responsables polítics dels dos estats responsables de la situació es reunien fa pocs dies i no prenien decisions per solucionar una situació injusta que afecta veïns i treballadors d’un costat i altre de la frontera, són els qui en pateixen les conseqüències que ho resolen. Els qui el proper diumenge s’acostin a la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla hi trobaran una parada de l’Associació reivindicant l’obertura del Coll i una de les pedres que fins aquest divendres bloquejaven el pas de vehicles. Els que vulguin podran escriure missatges per exigir que es mantinguin oberts tots els camins i carreteres transfrontereres.

Els passos fronterers es mantindran tancats fins a l’estiu


El govern francès ha assegurat que els passos fronteres que manté tancats des de l'11 de gener del 2020 podrien tornar a obrir-se a l'estiu desprès de realitzar una avaluació de la situació i l'establiment de brigades mixtes. Un petit bri d'esperança, però que ha caigut com una gerra d'aigua freda pels municipis que veuen com la seva economia i mobilitat es veu afectada d'ençà que el govern francès va decidir barrar aquests passos.

Vídeo relacionat

Maten un porc que la Fundació Santuari Gaia volia acollir


La Fundació Santuari Gaia emprendrà accions legals perquè asseguren que s’ha matat un porc a Saus, Camallera i Llampaies que volien acollir al seu centre. Volen que el responsable o responsables de la mort de l’animal assumeixin responsabilitats i no torni a succeir.

Vídeo relacionat

A presó per agredir sexualment d’una dona a Llançà


El jutge ha enviat a presó a un home de 30 anys que va agredir sexualment a una veïna de Llançà quan passejava pel camí de ronda, a la zona de Farella. La víctima va poder cridar i això va fer que un veí que també estava per la zona pogués ajudar-la. L’agressor, tot i que va fugir corrents, va ser localitzat dilluns i aquest dimecres ja va entrar a presó.

Vídeo relacionat

Esperançats en que es reobrin els passos fronterers


Fa dos anys del tancament de diversos passos fronterers. El govern de França va al·legar que amb aquesta actuació volien contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista. Avui, amb la cimera Hispano-Francesa que s’està celebrant a Barcelona, estan esperançats en que s’arribi a un acord i el govern francès reobri les connexions entre Catalunya i França.

Vídeo relacionat

S’inicien les proves per operar serveis d’AVE a França


La companyia Renfe ja ha començat a realitzar proves en els trens AVE que a partir d’aquí a poc temps circularan entre Espanya i França. Fa uns dies es va fer el primer recorregut que va iniciar-se a l’estació de Barcelona – Sants amb parades a Girona, Figueres-Vilafant, Perpinyà, Narbona, Montpeller, Nimes i Lió.

Vídeo relacionat

La Policia Nacional deté un perillós fugitiu internacional


Agents de la Policia Nacional han detingut un perillós fugitiu internacional que estava ocult a Roses. Considerat un dels líders d'una important organització criminal de tràfic il·legal de persones al Marroc, el fugitiu tenia en vigor una Ordre Internacional de Detenció per part d'Interpol, interposada per les autoritats marroquines i alemanyes, per pertinença a Organització Criminal els agents li van seguir la pista durant el darrer mes de desembre, col·laborant amb el Grup de Localització de Fugitius Internacionals, ja que a principis del mes passat van rebre una Ordre Internacional de Detenció emesa per l'Oficina d'Enllaç d'Interpol, informant de la possibilitat que, l'ara detingut, es trobés ocult a Roses, intentant passar desapercebut fent una vida aparentment normal. El detingut era un dels líders d'una organització criminal encarregada d'afavorir el tràfic il·legal de persones entre Àfrica i Europa. L'organització cobrava elevades sumes de diners a aquells immigrants desesperats per arribar a Europa, emprant per a això vies il·legals i en unes condicions infrahumanes i altament perilloses per a la vida dels immigrants, a causa de la precarietat de les embarcacions que feien servir. Gràcies a les àrdues tasques de vigilància al municipi, els agents van localitzar el fugitiu en una casa "okupa" i van procedir a la seva detenció, passant a disposició judicial, a l'espera que s'autoritzi la seva extradició al país que el reclama.

Vídeo relacionat

El Peralada s’ha de conformar amb un punt de l’empat davant el Badalona


El Peralada afrontava el partit d’ahir davant el Badalona amb l’objectiu de retrobar-se amb la victòria, i continuarà una setmana més en posicions de play-off d’ascens, però el seu coixí es comença a esgotar després de no poder passar de l’empat, ja que es va tornar a encallar amb un rival de la zona baixa.

Vídeo relacionat

 El Museu de la Mediterrània inaugura l’exposició «Posidònia» de l’artista empordanès Carles Bros  L’exposició comptarà amb escultures i quadres d’un artista que ha fet de la mar i la seva defensa un hàbitat creatiu.  Una exposició per reivindicar la defensa de la Mediterrània i els ecosistemes litorals.


La posidònia, una planta endèmica de la Mediterrània i en greu perill de regressió al nostre ecosistema litoral, és la protagonista de l’exposició que Carles Bros inaugurarà al Museu de la Mediterrània el dissabte 21 de gener de 2023 a les 18h. Carles Bros, artista que ha fet de la mar i de la defensa de la pesca tradicional el seu hàbitat creatiu, ara dona una nova vida a la posidònia transformant-la en pigment, en collage, en coure, li dona plasticitat i moviment tot convertint-la en un objecte artístic. Una exposició amb què el Museu de la Mediterrània vol reivindicar la importància de descobrir aquesta planta i alhora alertar de les amenaces que pateix la nostra mar. La posidònia és una de les plantes més importants de la Mediterrània. Al contrari del que molta gent es pensa, no és una alga, sinó una planta amb arrels, amb tija, que fa una flor i dona un fruit. Una espècie endèmica de la mar Mediterrània la presència de la qual és símptoma d'aigües netes. Les fulles seques de la posidònia han tingut moltes utilitats al llarg de la història, com ara protegir àmfores, vidres i ceràmiques quan es transportaven en vaixells antigament. I actualment fan una funció molt menys vistosa però no menys important, van segrestant multitud de microplàstics durant el procés de rodament. Malauradament, també és una de les plantes més amenaçades de la nostra mar. Feble, necessitada de llum, atacada per la contaminació i les algues invasores, amenaçada pels esports nàutics i la pesca més agressiva. La posidònia, doncs, és vital per a l'ecosistema litoral de casa nostra i cal valorar- la. El biòleg i artista Ernst Haeckel, a qui es considera el creador del terme ecologia el 1869, va deixar escrit que un dels seus primers objectius quan dibuixava era permetre que el major nombre de persones “tingués accés als meravellosos tresors de bellesa enterrats als fons dels mars o visibles només a través del microscopi”. Constatava que l’art obre portes i camins de vegades insospitats. Nota de Premsa Carles Bros, artista que ha fet de la mar i de la defensa de la pesca tradicional el seu hàbitat creatiu, ha trobat en la posidònia un d’aquests tresors. Aquesta planta aquàtica tan carregada d’història i de llegendes com desconeguda, és la protagonista de la seva següent exposició al Museu de la Mediterrània. “Posidònia” de Carles Bros L’exposició “Posidònia”, que s’inaugura dissabte 21 de gener de 2023 a les 18h al Museu de la Mediterrània, vol reivindicar aquesta planta i ser un missatge en defensa de la natura i la Mediterrània. Una exposició on Carles Bros dona nova vida a la posidònia, la transforma en pigment, collage i coure. Li dona plasticitat i moviment i la converteix en un objecte artístic a partir de diferents escultures i pintures. L'exposició comptarà amb un conjunt d'escultures que representen la planta submergida per una banda, i les formes que adopten les fulles seques de la planta quan son convertides en esferes per l’acció de les onades per una altra. La primera escultura és una obra suau, àgil i volàtil, i delicada com al planta al fons del mar. La segona és un conjunt d'escultures en forma d'esferes realitzades amb materials reciclats, filferros de coure i de ferro en desús. Esferes amb transparències i contrastos fruit dels filferros corbats a mà que evoquen un moviment suau i harmoniós. Les escultures es complementen amb diverses obres, pintures i collages, que mostren les diferents etapes de la vida de la posidònia. L’exposició es podrà visitar al Museu de la Mediterrània fins al dilluns 1 de maig de 2023, moment que començarà un recorregut itinerant per diversos llocs dels països catalans, i la Mediterrània. Carles Bros, l’artista Carles Bros (Terrassa, 1956), pintor, escultor, fotògraf i gestor cultural, s’inicia en el mon artístic de ben petit quan estudia i treballa amb la seva mare Joaquima Solanes, artista-pintora. La seva formació acadèmica la va realitzar a la Universitat de Girona i al Reial Cercle Artístic de Barcelona, on es va formar en estudis de comissariat i gestió cultural. Carles Bros ha efectuat més de 160 exposicions individuals a Europa i Àsia i és convidat a exposar per governs de diferents països i per institucions i museus. Des de 2010, Carles Bros ha estat l'impulsor, director i comissari de la mostra d’art contemporani «Festival Tramuntanaart». L'any 2012 va rebre la Medalla de la Pesca Catalana de la Generalitat de Catalunya en agraïment a la defensa, per tot el món, de la pesca sostenible a Catalunya. També és posseïdor del Premi de Pintura Jove de la Sala Parés (Barcelona), del Primer Premi Begur o del Primer Premi La Cellera de Ter, entre molts altres. Nota de Premsa Persona inquieta i artista compromès, s’identifica amb una obra d’alt valor didàctic que adverteix de la necessitat de preservar la fauna marina i alerta de la contaminació de la Mediterrània. El Museu de la Mediterrània i la sostenibilitat «Posidònia» és una exposició amb la qual el Museu de la Mediterrània treballa en consonància al que es va aprovar al Pla Estratègic 2021 – 2025. En ell s’exposa que una part de la missió del Museu és sumar-se, amb les seves accions, als esforços per combatre l’emergència climàtica i ecològica i impulsar els objectius de desenvolupament sostenible. En aquesta ocasió, a través de l’expressió artística, el Museu de la Mediterrània avança en la línia marcada pels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS2030). «Posidònia» és una exposició que es vol reivindicar com una oportunitat per apropar aquesta planta a la societat i alertar sobre el greu perill en què es troba, així com de les múltiples amenaces que pateix la nostra mar en general.

Els Mossos d’Esquadra detenen un home que conduïa un taxi sostret a La Jonquera


Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit de Girona, han detingut avui un home de 29 anys, com a presumpte autor d’un delicte de robatori i furt d’ús de vehicle amb intimidació i un delicte de lesions lleus. Al voltant de les 5 del matí, un home ha sol·licitat el servei d’un taxi a l’aeroport del Prat de Barcelona per anar fins a Alemanya. Dues hores més tard, quan han arribat a una benzinera de la població de La Jonquera, el taxista ha baixat del vehicle per pagar el proveïment de carburant i el passatger ha aprofitat per seure al seient del conductor i tancar-se a l’interior del vehicle. Seguidament, el taxista s’ha dirigit al cotxe i li ha demanat que baixés, però el client ha iniciat la marxa emportant-se el taxista penjant de la finestra durant uns metres i produint-li lesions al braç i la cama. Poc després, en un control d’alcoholèmia planificat a l’AP-7 a la sortida 2, una dotació de trànsit ha aturat el taxi per fer les comprovacions oportunes. Quan l’agent ha interactuat amb el conductor li ha semblat estrany que no parlés ni català ni castellà i davant la pregunta d’on era el taxista que constava a la llicència, el conductor ha respost que no ho sabia. L’home ha continuat amb un discurs incoherent i ha explicat als agents que havia estat segrestat i que havia aconseguit escapar amb el taxi, però els mossos han detectat que tot era un engany. En el mateix moment s’ha presentat al control un home, que ha informat que acabava de deixar al taxista titular del vehicle a la comissaria de La Jonquera denunciant la sostracció del taxi. Els agents han comprovat els fets i l’home que conduïa el taxi ha quedat detingut pel robatori i furt d’ús del vehicle i per les lesions lleus produïdes al taxista. El detingut, ha passat avui mateix a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Figueres, qui ha decretat la seva llibertat amb càrrecs.

Amazon obrirà el centre logístic de l’Alt Empordà a l’abril>


El gegant Amazon ja ha posat data d’obertura del seu centre logístic situat al Logis Empordà. L’espai d’uns 50.000 metres quadrats i que donarà feina a més de 1.400 persones obrirà les seves portes al mes d’abril.

Vídeo relacionat

7 milions d’euros per una llicència d’instal·lació d’un estanc a La Jonquera


La subhasta de llicències d’instal·lació d’estancs que el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública va publicar durant l’estiu del 2022 ha finalitzat amb rècord. Deu de les onze llicències que s’atorguen a l’Alt Empordà han superat els 2 milions d’euros. De fet, s’ha fet una licitació per una llicència a La Jonquera que ascendeix als 7 milions d’euros. La llicència més cara de tot Espanya.

Vídeo relacionat


Ja s’ha ordenat el pagament de les beques menjador El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha dit, a través d’un comunicat que el pagament dels 57.030 euros que devia a les escoles en beques menjador, ja s’ha ordenat el seu pagament. A més, la consellera d’Ensenyament diu que va ordenar el pagament en reiterades ocasions.
Ajuts per la promoció del vi en tercers països Acció Climàtica convoca ajuts a la promoció de vi en tercers països corresponents a la campanya 2023-2024. Es tracta d’un ajut comunitari que promou l’exportació dels productes vinícoles a tercers països, amb la finalitat de contribuir a la millora de la seva posició competitiva i la consolidació d’aquests productes, i l’obertura de nous mercats

Vídeo relacionat

Una quinzena d’Associacions de Famílies d’Alumnes de centres de l’Alt Empordà s’han unit per denunciar que el Consell Comarcal de l’Alt Empordà deu prop de 58.000 euros en concepte de beques menjador. Demanen solucions ja i asseguren que aquest deute està fent perillar el servei de menjador de moltes escoles.

Vídeo relacionat

Atropellament mortal a la carretera de Llers


.Un home de 49 anys ha mort atropellat per un turisme a la carretera de Llers. Amb aquesta víctima, són 7 les persones que han mort en accident de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

Vídeo relacionat

Presentació del Llibre dels 200 masos i veïnats del cap de Creus


Pau serà escenari, el pròxim dimecres dia 11, de la presentació del Llibre 200 masos i veïnats del cap de Creus i l'Albera Marítima d’Arnald Plujà i Canals. L’autor és historiador i mestre, s’ha especialitzat en l’estudi del Cap de Creus, i és l'autor de nombroses publicacions especialitzades en aquesta zona empordanesa. Plujà escriu en revistes d’àmbit local, provincial i estatal, i ha col.laborat amb l’Institut d’Estudis Catalans, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut Cartogràfic en l’elaboració del Nomenclàtor de Catalunya i en la Normalització de la Toponímia Catalana. L’acte de presentació del llibre tindrà lloc a les 19h a la Sala Teatre del Centre Cívic de Pau, i durant la sessió està prevista la projecció de fotografies singulars i excepcionals dels masos més emblemàtics del Cap de Creus, com ho són el Mas Bassac, el Mas d’en Ferran, el Mas dels Frares, el Mas Torrà, el Mas Penardell, la Torre d’en Mornau, el Mas d’en Catoi,el Mas del Frai o el Mas de Vilagut de Baix, entre molts altres

El Consell Comarcal reforçarà l’aposta per la salut de l’Alt Empordà


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va aprovar, en el passat ple de desembre, potenciar la seva aposta per promoure noves iniciatives i projectes que potenciïn la salut dels ciutadans de l’Alt Empordà. Es tracta d’una moció que va rebre el suport unànime del plenari de l’ens comarcal.

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR