COMARCA

La Mostra del Vi DO Empordà ja ha arribat a la seva VII edició. S’ha celebrat aquest diumenge davant de la Porta de Mar de la Ciutadella de Roses. Tothom que ho ha desitjat ha pogut tastar els diversos productes enològics presentats per un total de 10 cellers, així com també han gaudit d’activitats per a tots els públics.

Vídeo relacionat

El conductor d’un turisme ha mort en una col·lisió frontal a la C-31 a Ventalló. Amb aquesta víctima, són 26 les persones que han mort en accident de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

Vídeo relacionat

Tot i les restriccions imposades la diada de Sant Jordi va ser com una mena d’assaig per a tornar a la normalitat. El Gremi de Floristes de Catalunya van vendre 4,2 milions de roses i pel que fa als llibres van vendre’s 1 milió d’exemplars. Una xifra que suposa el 75% del que es va vendre el 2019.

Vídeo relacionat

El Govern de l’Estat ha hagut d’intervenir en la vacunació dels policies nacionals i guàrdies civils destinats a Catalunya per equiparar-los als Mossos d’Esquadra. La Generalitat ja ha vacunat a gairebé tots els mossos per contra només s’han vacunat al 15% dels efectius de la Policia Nacional i Guàrdies Civils.

Vídeo relacionat

La consellera Metixell Budó ha estat durant tot aquest dimecres visitant diversos municipis de l’Alt Empordà. Una visita territorial per conèixer les diferents obres del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya del 2020 al 2024.

Vídeo relacionat

Un 67% de la població està preocupada per la seva alimentació i no saben si estan mantenint o no una dieta sana i equilibrada. Segons els nutricionistes es deu a la poca educació nutricionista que rebem i a les múltiples campanyes de les grans empreses que, amb alguns eslògans, fan que les persones creguin cegament en allò que diu tenir un producte, com per exemple els light i no es parin a pensar en tot l’altre par no beneficiosa que pot tenir.
El Peralada aconsegueix sumar tres punts a la seva classificació després de guanyar, aquest diumenge a la tarda, a l’Igualada que aquest cap de setmana visitava l’estadi municipal xampanyer.

Vídeo relacionat

Els SIAD de l’Ajuntament de Figueres, el del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la comissió de Prostitució de la Jonquera han convocat una formació que s’inclou en el projecte #TambeEsTrafic que vol protegir les víctimes de tràfic d’éssers humans sigui quina sigui la finalitat de l’explotació.

Vídeo relacionat

Aquest divendres al vespre s’ha realitzat al CAR de Roses un taller sobre violència masclista. La xerrada s’havia d’haver celebrat l’any passat, però degut a la pandèmia va haver d’ajornar-se. Ha estat aquesta mateixa setmana quan diversos joves han assistit per conèixer més d’aquesta xacra i de les eines existents per poder acabar amb els diversos modes de maltractaments.

Vídeo relacionat

Fa 50 anys que l’escola de Palau de Santa Eulàlia va tancar les seva escola. Aquest mes de setembre es reactivaran de nou les classes. Aquest municipi ha estat un dels escollits pels serveis d’Educació per reobrir la seva escola rural.

Vídeo relacionat

El Museu del Memorial de l’Exili de La Jonquera, el MUME, acull la mirada del fotògraf Antoni Campañà sobre l'exili republicà. La família va descobrir milers de fotografies l'any 2018 en unes caixes que l'artista guardava a casa seva.

Vídeo relacionat

El Ministeri de Sanitat juntament amb es Comunitats Autònomes han decidit suspendre la vacunació amb AstraZeneca en persones menors de 60 anys. Això arriba després que l’Agència Europa del Medicament trobés possibles vincles entre els casos de trombosis i l’administració d’aquest vaccí.

Vídeo relacionat

Palau de Santa Eulàlia és un de la vintena de micro-pobles que s’han sumat al projecte d’acollir a una família refugiada per frenar el despoblament que estan patint aquests municipis. Els ajuntaments es comprometen a donar una feina a la família i un habitatge digne durant tot un any.

Vídeo relacionat

Els comerciants de La Jonquera veuen amb preocupació el nou confinament francès. Els seus comerços depenen, gairebé al 100%, dels ciutadans francesos que es desplacen a aquest indret a realitzar les seves compres. Alguns han tornat a baixar la persiana esperant a que passi aquest nou tancament.

Vídeo relacionat

‘ ‘Suposarà un cop per a l’economia comarcal’. Així és com ho veuen des dels sectors turístics i comercial la mesura d’haver de presentar una pcr negativa per accedir a l’Estat. Una mesura, que es va publicar dissabte passat al BOE i que es basa en criteris de reciprocitat ja que a França ja fa diverses setmanes que ho estan aplicant.

Vídeo relacionat

A la frontera s’estan veient pocs controls per a banda espanyola davant la obligatorietat de dur una PCR negativa a l’hora de creuar la frontera terrestre entre l’Empordà i França. Uns controls que des de diversos sectors econòmics empordanesos veuen amb molta preocupació.

Vídeo relacionat

  • El projecte d’energia eòlica marina flotant passarà a situar el seu aerogenerador més proper a la costa dels 10km fins als 14km del Cap de Creus

 

  • Aquesta mesura respon a la voluntat de minimitzar l’impacte visual del parc i és fruit del diàleg i consens mantingut els darrers dos mesos amb més de 200 persones de 30 entitats de l’Empordà

 

  • Parc Tramuntana segueix treballant actualment en la definició del projecte de la mà amb el territori, sense haver iniciat cap tràmit oficial amb la Generalitat o l’Estat

Parc Tramuntana, el projecte d’energia eòlica marina flotant dissenyat per a l’Empordà, s’allunyarà un 40% del seu punt més propera a la línia de la costa. Així ho han acordat els seus promotors, després de les més de 20 reunions de treball mantingudes els dos darrers mesos amb els diferents agents del territori, i després d’analitzar la viabilitat tècnica d’aquesta nova ubicació. Així, l’aerogenerador més proper del parc, que de mitjana se situarà a 24km de la Badia de Roses, passarà dels 10km inicials fins als 14km de distància del Cap de Creus.

Actualment, Parc Tramuntana segueix en fase de definició i consens, sense que s’hagi iniciat cap tràmit oficial amb la Generalitat o amb l’Estat. Projectat en la seva pràctica totalitat en una zona de veda permanent definida pels pescadors de Roses, la mesura d’allunyar l’aerogenerador més proper al Cap de Creus respon a la voluntat dels seus promotors d’integrar el projecte al territori, reduir al màxim el seu impacte visual, i aglutinar els interessos dels diferents actors de la zona.

Una mesura que és fruit del diàleg i consens mantingut des de finals de gener amb més de 200 persones de 30 entitats de tots els sectors de l’Empordà: administració pública (ajuntaments, Consell Comarcal, Diputació i Generalitat), confraries de pescadors, associacions empresarials, turístiques, nàutiques i de l’hostaleria, ecologistes, parcs naturals, cambres de comerç, ports i clubs nàutics, col·legis professionals, i universitats i grups de recerca.

Al llarg dels propers mesos, Parc Tramuntana seguirà treballant de la mà amb el territori en la definició d’un projecte concebut essencialment com una oportunitat energètica, econòmica i mediambiental per a l’Empordà davant el repte del canvi climàtic i la imminent transició energètica a Catalunya. L’objectiu és que el parc, de 500MW, entri en funcionament l’any 2026 i produeixi energia neta i de km0 equivalent al 45% de la demanda actual de tota la demarcació de Girona.

 
 

 

La Policia Nacional deté a La Jonquera a 31 ciutadans romanesos per justificar el viatge amb certificats PCR falsos. Des de mitjans del mes març es tenien informacions de l'existència de possibles falsificacions. La investigació s’ha realitzat amb col·laboració amb els cossos policials francesos en aplicació dels convenis bilaterals existents.

Vídeo relacionat

Els Consells de l’Alt i el Baix Empordà han presentat una iniciativa que vol fer visible la identitat pesquera de la Costa Brava i el patrimoni material i immaterial que el representa. La presentació s’ha fet aquest matí a bord de l’embarcació Atlàntida III

 

Aquest matí s’ha presentat el projecte “Terra de Pesca” a bord de l’Atlàntida III, de la companyia Mare Nostrum. L’embarcació ha sortit del port de l’Escala a les 10 h direcció a les Illes Medes.

 

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha repartit 35 lectors de xips entre els ajuntaments que tenen delegat el servei de recollida d'animals domèstics perduts o abandonats. Aquest aparell permet identificar ràpidament els propietaris d'animals perduts a través de la informació incorporada als xips que porten els animals.

 

Aquesta iniciativa de l’àrea comarcal de Medi Ambient vol agilitzar el retorn dels gossos perduts accelerant el retrobament entre propietaris i animals, reduint angoixes i estrès a uns i altres i, a l'hora, evitar que els animals arribin a la protectora, fet que contribueix a reduir costos a ajuntaments i propietaris, millorant la qualitat de vida dels animals del centre, que disposen de més espai.

 

La consellera delegada de Medi Ambient Anna Palet diu que amb aquesta iniciativa «els ajuntaments de la comarca que s’hi han adherit faran un salt qualitatiu en la gestió dels animals perduts i, sobretot, millorant el benestar animal». També explica que perquè el lector de xips sigui útil és indispensable que els propietaris atenguin a l’obligació d’identificar els animals amb el microxip.

 

L’ens comarcal ha programat una formació a tots els ajuntaments perquè aprenguin a fer servir l'aparell. La mesura s'engloba en el pla del consell comarcal per fomentar uns serveis de protecció animal de qualitat i una formació continuada en la matèria.

 

És obligatori que gossos, gats i fures estiguin identificats mitjançant la implantació d’un microxip. El dispositiu és una petita càpsula de vidre d’aproximadament 11 mm de llarg que en el seu interior hi ha un transponedor amb un codi únic de 15 dígits.

 

Aquest identificador està enllaçat amb una base de dades que conté totes les referències necessàries per identificar l’animal. Així doncs, a banda del nom del propietari i els números de telèfon de contacte, la base de dades inclou el nom de la mascota, l’espècie, raça o data de naixement.

L’empordanesa Llum Blancafort va quedar tercera al certamen de BravoEurovisión. Aquesta jove rep classes a l’Escola Mónica Lucena de Roses i ja és tota una promesa de la música soul. Per altra banda, l’altra representant d’Espanya al festival, la també empordanesa Yolaini Viñas va quedar en novena posició de 23 cantants d’arreu d’Europa i també d’Austràlia.

Vídeo relacionat

La ministra d’Exteriors demana “aguantar una mica més” als veïns dels pobles de banda i banda de la frontera francesa. Això és el que ha respòs després que el senador d’ERC, Jordi Martí hagi traslladat la preocupació dels ciutadans pel tancament que la Prefectura dels Pirineus Orientals va decretar ara fa dos mesos i els perjudicis econòmics que això els està comportant.

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR