ROSES

La Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rura, Teresa Jordà ha dit que a Catalunya es necessitarà 1.000 MW d'energia eòlica marina l'any 2030. Unes declaracions que ha fet durant una visita al parc eòlic offshore de Middelgrunden, a Copenhagen. Avala la construcció d’un parc eòlic català a les costes catalanes. L’alcalde de Roses assegura que no deixaran construir res sense la participació del municipi.

Hi haurà o no hi haurà Carnaval de Roses al febrer? De moment tot a punta a que sí. La situació epidemiològica està millorant, els contagis estan baixant i encara queda gairebé un mes per a la seva celebració. Tot i això encara hi ha celebracions que no es poden realitzar. De fet, els únics pobles que aposten decididament per la celebració del carnestoltes al febrer són Roses i Palamós. Avui, el Consell de Carnaval de Roses tornen a reunir-se per valorar les mesures Covid-19 que entraran en vigor a partir d’aquest proper divendres i decidiran si continuen o no apostant per la data escollida fins ara, per la celebració del Carnaval de Roses 2022.

El Pacte de les Alcaldies és una iniciativa europea en què els municipis assumeixen el compromís voluntari de millorar l’eficiència energètica, utilitzar energies renovables i adaptar el seu territori al canvi climàtic. L’adopció d’aquest compromís comporta la redacció dels Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) mitjançant els quals es planifiquen les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic a realitzar en els pròxims anys en el municipi. El PAESC és un document de planificació energètica i climàtica que té per finalitat assolir l’objectiu europeu d’una reducció del 55% d’emissions de CO2 per l’any 2030. En aquest marc, el Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona impulsa el procés participatiu per a l’elaboració del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de 221 municipis gironins. Mitjançant criteris ambientals, aquests municipis s’han agrupat en 20 Unitats del Paisatge (UP) per tal de proposar accions a nivell supramunicipal.  En aquesta línia s’organitza un taller participatiu del PAESC de la plana de l’Empordà, la Unitat de Paisatge on pertany Castelló d’Empúries. Està obert a qualsevol persona, entitat, associació o agent del territori que tingui interès en el medi ambient. El taller virtual tindrà lloc el proper dimecres, 2 de febrer de 18h a 20h. Els objectius del procés participatiu són: Promoure el debat ciutadà sobre l’energia sostenible i el clima, debatre sobre el model energètic que es vol impulsar a cada Unitat del Paisatge, recollir propostes d’acció supramunicipals i municipals i elaborar un Pla d’Acció que incorpori el debat i les propostes de la ciutadania. Al taller hi pot participar qualsevol persona, entitat, associació o agent del territori que tingui interès en el Medi Ambient.

Vídeo relacionat

Tot i al decepció pel rebuig de la proposta de la resolució de la CUP en contra del projecte del Parc Eòlic Marí Tramuntana al Parlament, des de la plataforma contrària asseguren que seguiran treballant per aturar el projecte i convida a la resta de partits a cercar alternatives.

Fins una quarantena d’artistes s’han unit aquest divendres a la tarda en un festival que cercava recaptar fons que es destinaran als afectats pel volcà de Cumbre Vieja de la Illa de La Palma. Una part dels diners es destinaran directament als pescadors de La Palma.

L’Ajuntament de Roses posa a disposició de la ciutadania el calendari del contribuent previst per aquest exercici 2022, on es recull i detalla tota la informació referent als diferents impostos municipals -IBI, IAE i Impost de Circulació- i taxes, amb indicació de les bonificacions i exempcions aplicables a cada cas, la gran novetat d’enguany a bonificació per la instal·lació de plaques fotovoltaiques Està disponible en format digital a la web municipal www.roses.cat, mentre que en format paper es pot recollir en les diferents dependències municipals.

Vídeo relacionat

L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament organitzarà entre el 25 de març i el 3 d’abril una nova edició de la Ruta de la Tapes, que enguany torna a les seves dates de realització habituals després que l’any passat tingués lloc al setembre a causa de la pandèmia. Els bars i restaurants interessats a participar poden inscriure’s fins al proper 11 de febrer a través del formulari que trobaran a la web sempreroses.cat. Les novetats d’aquesta edició un únic got per servir les begudes i que torna el llibret ja que molta gent no utilitza l’app Per adherir-se a la campanya els interessats poder fer arribar el full d'adhesió que trobaran a rutatapes@roses.cat, o bé presencialment a les oficines de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament

l’Ajuntament de Roses va celebrar anit el ple ordinari de gener, amb només 12 punts, els més destacats varen ser la modificació de l’ordenança de l’ocupació del domini públic, l’autorització per a la modificació del PGOU de l’àmbit de la Cuana port, la modificació de l’ordenança de l’impost de l’increment del valor dels terrenys, i les tres mocions que es varen presentar abans dels precs i preguntes la primera la que va presenta el grup municipal de Junts per Roses per aclarir la veritat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost de 2017, i les altres dues sobre el parc eòlic que es vol instal·lar a la badia de Roses, la primera presentada pel Grup de Gent del poble de suport a la postura de la plataforma Stop al macro parc eòlic marí de la Badia de Roses, després del rebuig l’altre dia a la comissió d’acció climàtica a la moció de la CUP contra el parc eòlic, aquesta moció després de dos votacions es va aprovar amb nomes 3 vots favorables del GDP i el PP 1 vot en contra de Lliures i 13 abstencions d’ERC de Junts, dels socialistes i de C’s. L’altre moció presentada pels grup d'ERC i Junts sobre els projectes d'implantació de generadors d'energia eòlica marina al nord de la Costa Brava, que pretén aconseguir el màxim consens per desenvolupar projectes d'eòlica marina i que es garanteixi la preservació dels valors naturals i els serveis ecosistèmics en relació a qualsevol desenvolupament de l’eòlica marina, i instar a la Comissió d'Acció Climàtica del Parlament a que aprovi una resolució en els mateixos termes que els que contempla aquesta moció. Que va ser aprovada amb els vots a favor d'ERC, Junts, PSC, C's i Lliures. El punt de precs i preguntes que com sempre va tancar els ple ordinari.

En aquests moments s’està celebrant telemàticament el ple ordinari de l’ajuntament de Roses del mes de gener, si volen o poden seguir a traves del nostre web, Empordatv.cat. El ple conté 12 punts, els més destacats la modificació de l’ordenança de l’ocupació del domini públic, l’autorització de la modificació del PGOU de l’àmbit de la Cuana port, la modificació de l’ordenança de l’impost de l’increment del valor dels terrenys, la moció que presenta el grup municipal de Junts per Roses per aclarir la veritat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost de 2017 i el punt de precs i preguntes que com sempre tanquen els plens ordinaris. Empordà Televisió com cada mes emetrà íntegrament el ple dema dijous desprès dels informatius que com sempre s’emeten a les vuit i a les 11 de la nit.

Salut ha preparat per al divendres 4 de febrer, una jornada de vacunació infantil, adreçada a nens i nenes de 5 a 11 anys, de l’ABS de Roses, l’horari serà de les 6 a les 7 de la tarda, el lloc el centre vacunació del mercat Municipal de Roses Per a vacunar els infants d’entre 5 i 11 anys cal demanar hora a vacunacovidsalut.cat. En aquest web cal posar el CIP o DNI de l'infant que es vacuna, juntament amb les dades del seu pare, mare o tutor/a legal. Si el nen o nena és un cas positiu de COVID-19 no es pot vacunar. Tampoc si està realitzant una quarantena per contacte estret. En aquests casos: Si és un cas positiu de COVID-19, haurà de vacunar-se 8 setmanes després de la recuperació de la malaltia. Si és contacte estret però no un cas positiu de COVID-19 es podrà vacunar una vegada finalitzi la quarantena. Per a aquest grup d’edat s’administra una dosi específica d’una de les vacunes aplicades als adults; la dosi administrada per a la franja d’edat d’entre 5 i 11 anys és un terç, de la que s’administra als adolescents i adults. La dosi és la mateixa per a un infant de 5 anys que per un d’11 anys i cal administrar-ne dues dosis separades entre 4 i 8 setmanes. Recordin per demanar hora s’ha de fer a vacunacovidsalut.cat.

Marc Danés regidor de Sanitat de Roses, ha manifestat que les dades de contagis a la població son molt preocupants, pel que fa a les escoles ha dit que un de cada 4 alumnes esta confinat, en total hi ha 581 alumnes confinats. En termes generals de tota la població, en els darrers 7 dies s’han detectat a Roses un total de 621 persones positives per Covid-19. Aquestes xifres representen un índex de risc molt i molt elevat 6.612,49 punts, amb una taxa de reproducció se situa en l’1,40. El nombre de positius dels darrers 15 dies ha arribat al miler de persones, un 5% de la població actual del municipi. Per aquest motiu el regidor recomana respectar totes les mesures sanitàries per evitar mes contagis

la setmana passada es va presentar a Roses el festival ‘Roses solidària amb La Palma’ que tindrà lloc el proper 28 de gener al teatre municipal. La proposta, nascuda de la iniciativa de la pianista Carmen Vilà, compta amb el suport del Rotary Club Roses-Empuriabrava i de l’Ajuntament de Roses. Així com de la majoria dels artistes locals i les escoles de dansa que des de el primer moments s’hi varen apuntar a participar, Carme vila anima a tothom a col·laborar amb aquesta iniciativa. Tots els fons recaptats amb la venda d’entrades es destinaran als damnificats per l’erupció del volcà de l’illa de La Palma, per l’ocasió s’ha preparat una fila 0 a la que s’hi poden adquirir entrades entrant a rosescultura.cat.

Des d’aquest dissabte ja es pot visitar l’exposició ‘Simplement Gimbernat’ de l’artista Xavier Gimbernat a la Sala Ca l’Anita de Roses. El pintor figuerenc vol que el visitant viatgi a través de la seva mirada més íntima pels moments que va viure en el seu viatge al Senegal i també pels paisatges que pot contemplar des del seu olivar.

El Mercat Municipal de Roses torna a ser l’espai escollit per donar-li una nova empenta a la vacunació de reforç per a totes aquelles persones que encara no s’hagin pogut vacunar de la tercera dosi. El 26 de gener de 15:00 a 19:00 h i el 27 de gener de 08:30 a les 12:30.

L’ABS de Roses rep unes 1.500 trucades diàries relaciones amb la Covid-19, a més realitza uns 500 testos diaris. En la darrera setmana han diagnosticat a 800 positius. Unes dades que mostren com de tensionada està la sanitat primària. A més, molts dels sanitaris, també s’estan contagiant havent de complir la quarantena reglamentària i patint diverses baixes en uns moments molt difícils.

L’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Roses ha finalitzat l’any 2021 amb 17.400 seguidors en el seu perfil Visit Roses de la xarxa social Instagram, escalant així una posició respecte a l’any passat i convertint-se en la sisena destinació turística de Catalunya amb més número de seguidors. Per davant en el rànquing es troben Visit Barcelona, L’Ametlla de Mar, Tarragona, Girona i Visit Salou. A més d’aquest canal, Turisme de Roses també manté actius comptes a Facebook, Twitter, Youtube i Tik Tok. La plataforma Instagram, però, amb una essència primordialment visual basada en la publicació de fotografies, és la que més públic atrau en el cas de destinacions turístiques, ja que permet mostrar tots aquells paisatges, patrimoni, racons i punts d’interès de pobles i ciutats. Els perfils de Visit Roses s’ha mantingut plenament actius en les diferents plataformes des de l’inici de la pandèmia. L’adveniment de la crisi sanitària i la menor possibilitat de participar a fires i salons turístics o de realitzar altres activitats promocionals presencials, han motivat que els esforços se centressin en la intensificació de les campanyes turístiques realitzades a mitjans de comunicació de tot l’estat, d’una banda, així com en la difusió a través de les xarxes socials per fidelitzar els seus seguidors i incrementar-ne el nombre.

Sobre el que es va acordar dimecres passat a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament volem fer les següents consideracions:

 • Es tracta d’una proposta de resolució i encara no hi ha res decidit. En aquests moments s’està a l’espera de l’aprovació del nou POEM (Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim) que preveu el desenvolupament de l’energia eòlica a la zona del Golf de Roses i contra el qual l’Associació ha presentat al·legacions.

 

 • Des de l’Associació seguim treballant per aturar el macro parc eòlic marí perquè entenen que és una agressió sense precedents al territori i perquè hi ha alternatives molt més respectuoses amb l’entorn on es vol ubicar, que no impactarien amb la biodiversitat, les activitats econòmiques i el paisatge de la manera en que ho fa el macro parc projectat. Retirem la nostra voluntat d’arribar, si cal, fins als tribunals per defensar l’Empordà.  • Estem decebuts amb el que va passar dimecres a la CAC del Parlament i considerem que el territori, que ha dit NO de forma contundent al macro parc eòlic marí, no pot aguantar més la indecisió dels responsables polítics  davant la catàstrofe mediambiental, econòmica i social que representaria el macro projecte que significaria la desaparició de la Costa Brava tal i com la coneixem. Insistim en que cal tenir en compte els valors mediambientals del territori que han costat tant de protegir i que hauria de prevaldre el principi de precaució.

 

 • Emplacem als representants polítics a buscar conjuntament amb el territori alternatives de producció energètica viables i sostenible que no comprometin el territori amb macro projectes tan agressius.

 

 • Des de l’Associació seguirem treballant perquè s’escolti la veu del territori. Cada vegada es compta amb més suports: més de 25 mil ciutadans han firmat en contra del macro parc eòlic marí; 22 ajuntaments de les comarques gironines, fins al moment, han aprovat mocions contra el macro parc; també ho ha fet el Consell Comarcal del Baix Empordà; i la Diputació s’ha pronunciat de forma contundent contra el mega parc en l’informe elaborat per a les consultes prèvies del procés. A més, recentment, la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí ha aprovat  donar suport al Manifest de  l’Associació contra el macro parc eòlic marí . En aquest sentit, des de l’Associació s’està preparant una petició que es farà arribar als presidents de les  Juntes Rectores del Parc Natural del Cap de Creus i dels Aiguamolls de l’Empordà perquè també portin a aprovació el Manifest. Creiem que l’objectiu de les Juntes Rectores dels parcs naturals és vetllar per la conservació i protecció del seu territori i els voltants, i no aprovar donar suport al Manifest de l’Associació seria anar en contra d’aquets objectius.  

 

 • L’Associació compta també amb l’aval de la comunicat científica que ha alertat dels perills d’ubicar una instal·lació d’aquet tipus en una zona d’una gran fragilitat mediambiental , en una zona que constitueix el patrimoni natural marí més important de Catalunya.

Eric Ibañez ens ha fet avui els resum de la Junta de govern , en la que com ens ha comentat només s’ha tractat 4 punts tots aprovats, els programa de treball de les obres del carrer major, i la de les pluvials de la carretera de les Arenes i el carrer Benet Falp i Mates, la liquidació i devolució de la garantia del Sons del Món i el projecte de la programació del teatre Municipal

Roses recupera el teatre a la població amb l’obra Història d'un senglar (o alguna cosa de Ricard), que tindrà lloc divendres 21 de gener, a les 20.15 h, al Teatre Municipal, obra que va aconseguir el Premi Butaca 2021 al Millor espectacle de petit format. Les entrades es vendran a 15 €, com sempre a rosescultura.cat o a les taquilles del teatre. Un altre novetat es que la representació s’iniciarà 15 minuts més tard de l’habitual

l’ABS de Roses ha iniciat aquesta setmana un seguit de jornades de vacunació per la dosi de record, per a major de 30 anys vacunats amb Pfizer o Moderna, ja fa mes de 5 mesos, i també per a persones vacunades amb Janseen o AstraZeneca des de fa mes de 3 mesos, també s’injectarà la primera dosi als majors de 12 anys. Aquestes jornades es varen iniciar ahir i continuaran fins divendres, dema dijous l’horari serà de les 8,30 a les 12,30 i divendres de les tres a les 7de la tarda La campanya esta adreçada als residents de l’ABS de Roses, que comprèn també les poblacions de Cadaqués, Pau, Palau-saverdera, Castelló d’Empúries i Empuriabrava. També s’ha preparat un altre jornada aquesta adreçada al infants de 5 a 11 anys amb cita prèvia, que tindrà lloc el proper dilluns 24 de gener de les 17,30 a les 19 hores , adreçada a als infants de tots els municipis que formen l’ABS de Roses Com sempre, caldrà demanar cita al telèfons de l’ABS de Roses, als mòbils 634 298 628 – 634 745 074 al fixe 972 153 759.

Joan Fernández, regidor d’infraestructures de Roses, s’ha marcat aquest legislatura com a prioritat, la construcció d’una nau, on poder encabir tots els departament de l’empresa municipal ROSERSA, que actualment estan ubicats en diferents locals de la població, la majoria de lloguer, el que suposa una despesa de més de 85.000€ a l’any. Sobre l’espai on es faria ha dit que ja ho tenen, s’ubicaria al costat de les instal·lacions de Fomento, a la carretera de les Arenes, empresa que actualment s’ocupa de la neteja de Roses Amb aquesta mesura igualment es podrien alliberar espais, que utilitzarien altres departament com la brigada d’obres o la Policia Local

 • Amb 14 vots en contra, 1 abstenció i només el vot favorable de la CUP, la Comissió d’Acció Climàtica no demanarà al Govern que traslladi la seva oposició al Ministeri per a la Transició Ecològica
 • Els grups parlamentaris reconeixen públicament la tasca de Parc Tramuntana de fomentar el diàleg, el consens i la integració del territori, i s’emplacen a estudiar la seva proposta de projecte R+D+i amb 3 aerogeneradors a l’Empordà

  el projecte d’energia eòlica marina flotant dissenyat per a l’Empordà, va rebre ahir, a última hora de la tarda, el suport quasi unànime de la Comissió d’Acció Climàtica (CAC) del Parlament de Catalunya. Fins a 5 dels 7 grups parlamentaris presents a la sessió van votar en contra de la proposta de resolució “sobre el projecte de macro parc eòlic marí a la Costa Brava nord”, presentada per la CUP.

  Aquesta resolució pretenia demanar al Govern de la Generalitat que traslladés al Ministeri per a la Transició Ecològica l’oposició del territori a Parc Tramuntana, així com donar suport a les reivindicacions de la Plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí. Una resolució que va topar amb el rebuig rotund de la Comissió d’Acció Climàtica: 14 vots en contra (PSC, ERC, Junts per Catalunya, En Comú Podem i Ciutadans), 1 abstenció (VOX), i només 1 vot favorable (CUP).

  Reconeixement unànime a l’esperit de diàleg i consens de Parc Tramuntana

  La votació d’ahir a la tarda donava continuïtat a la sessió celebrada el passat 10 de desembre al Parlament, on van comparèixer Rafael Ribó, Síndic de Greuges; Jordi Ponjoan, vicepresident de la Plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí; y Sergi Ametller, enginyer i membre de l’equip Parc Tramuntana.

  Al llarg de la seva compareixença, Sergi Ametller va presentar les línies mestres del projecte, va respondre punt per punt les critiques al projecte, i va desgranar els múltiples beneficis que tindrà Parc Tramuntana per a l’Empordà i per a la consecució dels objectius de transició energètica a Catalunya.

  Els grups parlamentaris van reconèixer i agrair públicament la tasca de Parc Tramuntana de fomentar el diàleg, el consens i la integració del projecte al territori, avalant el camí recorregut fins el moment. Així mateix, van posar en valor el paper estratègic del parc per contribuir als objectius de transició energètica de Catalunya, ja que cobriria fins el 45% de la demanda elèctrica actual de tota la demarcació de Girona.

L’escola de dansa Gabriela Martín de Roses ha editat aquest any un calendari solidari a benefici de la fundació Roses contra en Càncer, les il·lustracions del calendari, son fotografies dels alumnes de l’escola, Gabriela ens explica com va sorgir la idea de fer el calendari. El calendari del que s’han editat de moment només 100 exemplars es ven a 6 € i tots els diners recaptats seran per a la Fundació Roses Contra el Càncer La Gabriela també ens explica on es poden trobar, a l’academia de ball i en alguns locals de la població.

Aquest dijous al migdia es va poder veure un ##coipú #aRoses, concretament, molt a prop de la Ciutadella. És un animal exòtic, originàriament de Sud Amèrica, que ja fa anys que va arribar a #Catalunya. De fet, la primera vegada que es va detectar un coipú a la demarcació de #Girona va ser a #Boadella l’any 2012.

Salut ha obert aquest mateix divendres les cites per demanar hora per la tercera dosi de la vacuna contra la Covid per a les persones d’entre 30 i 39 anys d’edat. Una notificació que ha arribat després que la Comissió de Salut Pública aprovés, ahir mateix, la vacunació de les persones menors de 40 anys.

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR