ROSES

La Confraria de Pescadors de Roses esperen que l’any 2022 sigui tan bo com el final que estan tenint en aquest 2021. Tot i la pandèmia les vendes s’han disparat i sembla que la gent està apostant pel producte local i de proximitat per als seus àpats nadalencs.

El Port Pesquer de Roses ha estat el primer port gironí en tenir un itinerari didàctic per divulgar i posar en valor l’activitat pesquera i la cultura marinera entre els escolars i els visitants. El circuit conté 10 panells informatius en quatre idiomes on s’explica la història del port, de la Confraria de Pescadors i de les arts de pesca.

Dijous es va fer entrega de la Carta Europea de Turisme Sostenible que atorga la Federació EUROPARC al Parc Natural del Cap de Creus. És el cinquè parc natural de Catalunya en aconseguir aquest certificat que acredita el compromís en el desenvolupament de turisme sostenible tenint en compte les necessitats ambientals, la població local i les empreses del territori.

La Piscina de Roses ha dut a terme l’enquesta de satisfacció anual dirigida a obtenir la valoració i opinió dels seus abonats i usuaris sobre el funcionament de l’equipament i els serveis prestats al llarg de l’any 2021, amb l’objectiu d’establir possibles línies de millora i aspectes a potenciar. Després del procés de buidatge de la informació recollida, s’ha obtingut com a resultat final una nota mitjana de 8,6 sobre 10, valoració que representa un increment de tres dècimes respecte a l’assolida l’any 2020, que va ser de 8,3, i la nota rècord que obté l’equipament des de la seva obertura La regidora d’Esports i presidenta de l’empresa municipal PRODER que gestiona l’equipament, valora molt positivament els resultats de l’enquesta d’enguany. Ja que aquesta els permetrà continuar millorant.
Aquest passat cap de setmana, el Club de Pesca Esportiva Roses-La Perola va celebrar, el seu cinquè Open dels Pernils benèfic en favor de la Fundació Roses Contra el Càncer. Un total de 80 pescadors van participar en aquest Open dels Pernils amb el que es va aconseguir recaptar un total de 850€ que anit varen ser lliurat a la Fundació Roses Contra el Càncer També ahir a la tarda el president del Mercat Municipal de Roses, va lliurar a la Fundació Roses Contra el Càncer, la recaptació dels tastets solidaris, que es varen fer aquest passat cap de setmana al Mercat dins els actes de la celebració del 35e aniversari del Mercat Municipal de Roses, La presidenta de la fundació va agrair el gest, a totes les associacions que aquest any s’han enredortat d’ells, i els hi ha permès continuar amb la seva tasca d’ajuda als malats i familiars de càncer.
El Pòsit de pescadors de Roses va lliurar ahir a la tarda un taló de 4.500€ a l’associació Tramuntanets de Roses, que realitza a la població una tasca molt important i complicada per ajudar als nens i nenes amb necessitats especials del municipi. Aquests diners han sortit de la venda del llibre, de l'Antoni Falcó "Barques de pesca de Roses, Memòria fotogràfica dels 100 anys del Pòsit de Pescadors", que es va presentar al teatre municipal el passat 23 de setembre. L’Antoni Abad president del Pòsit de Roses i l’Antoni Falcó autor del llibre i membre de la comissió del centenari, varen lliurar a la presidenta i la tresorera de l’Associació Tramuntanets el taló dels 4,500€.
El passat 1 de desembre durant tota la tarda l’escola Els Grecs de Roses, va tornar a organitzar al teatre municipal de Roses, una cantada de nadales a càrrec dels alumnes més petits de l'escola i un espectacle de playbacks/coreografies a càrrec dels alumnes del cicle superior de l'escola , que va registrar una molt bona entrada. Ahir per la tarda a l’escola es va organitzar la festa benefica que munta cada any, des de 2012 per col·laborar amb la Marató de Tv3, en la que participen la totalitat dels alumnes de l’escola, preparant les manualitats que desprèn venen en el mercat de manualitats de Nadal, l’AMPA també com cada any va muntar una fira de joguines de segona mà, amb les donacions de tots els alumnes, les monitores de menjadors com de costum varen col·laborar preparant manualitats que igualment es varen vendre a la Fira., aquesta any el que no es va poder fer es la gran xocolatada amb coques i melindros, que sempre donava l’empresa de càtering que subministra a l’escola. Les responsables de l’activitat s’han mostrat molt satisfetes per la magnifica assistència de pares i familiars, que han permès aconseguir una recaptació que ha superat els 1480€.
L'empresa municipal de serveis de Roses, Rosersa, va celebrar fa uns dies el seu 25è aniversari amb un acte que va tenir lloc al Teatre Municipal i que comptà amb representants i treballadors de l'empresa, acompanyats de l'alcalde de Roses, Joan Plana, del regidor d’Infraestructures i Serveis i president del Consell d’Administració, Juan Manuel Fernández, i de regidors i regidores de l’Ajuntament. En l’acte va tenir lloc la presentació d’un audiovisual on gerents, director tècnic, treballadors i treballadores parlen de la creació, trajectòria i funcionament de l’empresa, fites aconseguides i reptes de futur.
El proper dissabte, 18 de desembre, s’obre a Roses la vacunació de la Covid-19 a la franja d’edats compreses entre els 5 i els 11 anys. Tindrà lloc de 16 a 19.30 h en el centre de vacunació habilitat al Mercat Municipal. Per administrar-se la vacuna cal concertar cita prèvia i que el nen o la nena vagin acompanyats del pare o la mare o tutor legal. Les cites es poden demanar a través dels telèfons 634 298 628 i 634 745 074 o bé mitjançant la web vacunacovidsalut.cat. La vacuna administrada serà la dels laboratoris Pfizer.
Amb l’objectiu d’abordar les reivindicacions del 25N-Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones des d’una vessant el més transversal i participativa possible, l’Ajuntament de Roses organitza des del passat mes de novembre un programa d’activitats culturals, juvenils i informatives amb les quals vol fer reflexionar, obrir el debat i fer palesa la problemàtica de la violència masclista La representació teatral de La segona Eva, la xerrada sobre violència obstrètica de l’associació Marones i l’emissió del documental La Nostra Veu, han precedit l’acció duta a terme aquest cap de setmana per part de l’artista Rice. Una acció en la qual pren la paraula la població jove i que ha consistit en la realització d’un mural a la plaça de les Babeques. En les properes setmanes l’Àrea de Joventut organitzarà una festa per inaugurar el nou espai, que comptarà amb música de dj i batalla de galls.
S’ha de ser un amant de la pesca per posar-se a pescar arran de platja aquest dissabte a la tarda. La tramuntana bufava amb força i les temperatures, o millor dit, la sensació tèrmica era molt baixa. Deixava a quasi tothom congelat. Menys als 80 participants de l’Open Solidari Els Pernils de Roses. Persones que participen en aquest concurs que ja ha arribat a la seva cinquena edició i que a més destina tots els beneficis a la Fundació Roses Contra el Càncer.
Moltes felicitats, moltes felicitats... així comença la tradicional cançó d’aniversari que tots haurem cantat més d’una i segur que més de 10 vegades. Al Mercat Municipal de Roses li han cantat 35 vegades, però enguany ho han fet de forma reiterada. Al llarg de l’any s’han anat realitzant diversos actes per celebrar aquesta efemèride. Aquest dissabte: una xerrada sobre nutrició, un DJ, un mag i tastets solidaris.
Aquest dissabte s’ha realitzat la darrera activitat de l’Aprenem Jugant. Un programa que enguany ha tornat a ser tot un èxit i que, degut a les restriccions de la pandèmia, algunes famílies no han pogut participar-hi. Però no pateixin perquè tornarà a engegar-se a la primavera.
El director de l’empresa que vol construir el parc eòlic marí Tramuntana ha assegurat que la Costa Brava és l’únic indret possible on encabir un parc d’aerogeneradors marins. Ho ha dit a a Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya on també ha participat el vicepresident de la Plataforma Stop al Macroparc Eòlic assegurant que perjudicarà i molt a l’entorn natural, al paisatge, a l’economia i al territori en general.
La Xarxa de Conservació de la Natura, amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la coordinació de les taules de voluntariat, celebrarà el Dia del Voluntariat actuant per la natura
Les condicions d’explotació per les quals es regeix Port de Roses SA, fixen el pagament d’un cànon anual a favor de l’Ajuntament de Roses d’un 6% sobre els ingressos derivats per les estades d’embarcacions transeünts a les instal·lacions del port esportiu. Aquest càlcul es realitza amb el tancament dels comptes anuals de l’exercici anterior, a partir del qual s’estableix la liquidació provisional a satisfer en cada exercici, que finalment es regularitza i ajusta amb els ingressos reals de cada any. D’acord a aquest procediment, la liquidació provisional del cànon de transeünts que Port de Roses ha abonat aquest 2021, ha ascendit a un import de 27.075,44 €, en base als 451.257,29 € d’ingressos nets assolits per aquest concepte l’any passat, unes xifres que han estat tant positives per la bona ocupació al Port Esportiu de Roses durant la temporada d’estiu, ja que durant el mes d’agost es van tornar a comptabilitzar dies d’ocupació plena, en el amarraments per a transeünts, situació que no es produïa des de l’any 2014.
L’espai a tocar del fossat de la Ciutadella on es desenvolupa cada diumenge una part del mercat setmanal de roba, renovarà properament la seva pavimentació per oferir millors condicions a paradistes i clients. La que es troba al costat de la contraescarpa del fossat de la Ciutadella presenta una superfície molt irregular, amb forces clots que dificulten el seu ús peatonal. Per posar solució a aquests problemes, el darrer ple municipal de Roses ha aprovat el projecte d’obres que suposarà la restitució del ferm existent per un nou paviment asfàltic que millorarà la seguretat i comoditat de vianants i paradistes. Aquesta actuació compta amb un pressupost de 79.000 €.
Silvia Ripoll ha estat avui l’encarregada de fer-nos el resum del que ha estat la Junta de Govern celebrada a Roses aquest matí, una junta que ha estat molt llarga i amb molt temes la majoria urbanístics amb moltes aprovacions i denegacions de llicencies, i en la que ha destacat l’aprovació de dues ocupacions de la via pública, una per la colla Geganter, per fer una xocolatada i l’altre pels bombers per fer visible la campanya Bombers amb causa.
Ahir al mig dia l’associació d’avis de Roses, va celebrar el seu dinar de pre-Nadal, al que hi varen assistir una quarantena de jubilats del municipi, amb el que es posa de manifest que els efectes de la pandèmia encara estan molt presents, entre els jubilats, però que de mica en mica es van animant a participar dels actes públics, l’alcalde Roses Joan Plana i la regidora d’Acció Social, igualtat de gènere i nova ciutadania Esther Bonaterra, varen acompanyar als jubilats en aquest dinar que ja es una tradició per obrir el Nadal Abans del brindis es va retre un homenatge en record de l’anterior president l’Esteve Pujol, que va morir fa uns dies, tots els jubilats es varen posar en peus i li varen dedicar un emotiu aplaudiment. Des de l’associació es va lliurar un petit obsequi, una ponsètia, la flor de Nadal, a la seva vídua, la Llibertat Fuentes Tot seguit es va dur a terme el brindis, per aquest primer acte de l’associació que obre els actes de Nadal. A continuació com sempre alguns jubilats i jubilades es varen animar a ballar.
La junta de Govern en la seva sessió d’ahir va aprovar definitivament, un seguit de subvencions a totes les escoles de primària i secundaria del municipi, per ajudar en les activitats i compres de materials pels alumnes El Regidor d’ensenyament ens explica com ha anat la distribució.
A partir d’aquest dissabte els establiments associats a l’Associació de Comerciants i Empresaris de Castelló d’Empúries i Empuriabrava començaran a repartir butlletes entre els seus clients per a participar en el sorteig de 5 superlots de Nadal
“Evitem-ho”, nova campanya de conscienciació viària sobre la fragilitat dels ciclistes. L’acció incideix en la importància del respecte mutu entre aquest col·lectiu vulnerable i la resta d’usuaris de la carretera. Des del 2010 han mort 81 ciclistes a la xarxa viària interurbana de Catalunya i 641 més han resultat ferits de gravetat.
“Compra al comerç local i guanya 3.000€”, és el lema de la campanya de Nadal que l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus va iniciar el passat mes de novembre i que s’allargarà fins el 21 de desembre. L’entitat, que agrupa unes 200 empreses, ha escollit una manera clara i directa de dirigir-se als seus clients per incentivar-los a realitzar les seves compres en els establiments del municipi adherits a l’Associació i per promocionar el comerç local. Durant el període que dura la campanya els comerciants i restauradors regalaran per cada compra als seus clients una butlleta per participar en el sorteig dels 3.000 euros que es durà a terme el 22 de desembre A més, es decoraran els carrers i els aparadors aprofitant els avets de Nadal de l’any passat. La imatge serà unificada decorant l’avet de color vermell i amb llums blanques i amb una estrella dissenyada per l’Associació. La campanya de Nadal de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus inclou l’edició d’un vídeo per posar en valor el comerç local i sensibilitzar als ciutadans de la importància de fer les compres al municipi i contribuir, d’aquesta manera, al manteniment dels establiments.
L’Ajuntament de Roses ha programat un total de 33 espectacles de carrer entre el 4 de desembre i el 4 de gener per potenciar l’activitat comercial al municipi durant la campanya de Nadal. Màgia, humor, xarangues o circ, són algunes de les propostes que oferiren les zones comercials de Roses, en horari de matí i tarda, aquest Nadal. En qualsevol moments els veïns de Roses que efectuen les seves compres o els turistes que prenen quelcom en una terraza es poden trobar un d’aquest espectacles de carrers com ens ha passat a nosaltres, que ens hem topat a l’Andrew i el bagul màgic, espectacle familiar itinerant de màgia El programa compta amb espectacles de música, circ i malabars, humor, xarangues i màgia pensats per a un públic familiar, actuacions itinerants que recorreran les diferents àrees comercials del municipi fins al 4 de gener.
Els dos equips amb més història de Roses, aparcant la rivalitat, per organitzar un torneig de futbol 7 a benefici de l’associació Tramuntanets de Roses. Bolcada amb la mainada amb necessitats especials. La matinal de Futbol va estat tot un èxit i es varen recaptar més de 1000 € per l’associació Tramuntanets. l’A. E. Roses i el C.F. Bases Roses varen unir esforços, organitzant un torneig de Futbol 7, per una bona causa, com és ajudar a l’Associació Tramuntanets, que fa una tasca molt complicada per ajudar als nens i nenes amb necessitats especials del municipi, acte que també volia ser un reconeixement a tres esportistes de Roses, la Laia Moya, integrant de la Selecció de Bàsquet, Joan Jorquera, medalla de plata al campionat d’Europa de Taekwondo i a l’Uma Méndez, integrant i medallista de la Selecció Espanyola de Gimnàstica Rítmica, i que per agendes va ser la única en poder assistir i que va ser fer el servei d’honor que va significar l’inici del torneig. I un cop fet el servei d’honor al camp del Mas Oliva, es va iniciar el torneig, que va comptar amb la participació de 6 equips de la comarca a les categories de Pre-benjamí, Benjamí i Aleví provinents de Vilabertran, Bàscara, Sant Pere Pescador i La Jonquera, a més dels dos amfitrions, el C.F. Base Roses i l’A.E. Roses. El dos presidents varen destacar que treballar per una bona causa com aquesta va més enllà de la rivalitat esportiva. Una gran festa del futbol que va aconseguir recaptar, gràcies a la implicació d’una trentena d’empreses i persones a nivell individual, més de 1000 € euros per l’Associació Tramuntanets.
El mar Mediterrani és un dels més contaminats del món. Sobretot de plàstics. De fet, un recent estudi ha trobat a sardines i seitons alts nivells de compostos utilitzats en plàstics. Tot i que consumir-ne no representa un risc per a les persones, creuen que aquest fet podria ser una de les explicacions de la reducció de les poblacions de sardina i seitó a la costa oest del Mediterrani. Per sort, confraries com la de Roses, se sumen a la iniciativa Pesca Neta i recullen tots els plàstics i la brossa que troben a alta mar per després llençar-la al seu contenidor corresponent i reciclar-la.

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR